Читај ми!

У дворишту Балашевића „Чајанка за Михољско лето“

Програм „Чајанка за Михољско лето“, биће одржан вечерас у Новом Саду у Улици Јована Цвијића 33, испред куће Ђорђа Балашевића. Уз чланове породице, који ће говорити о познатом кантаутору и делити своје успомене, биће одржани и преформанс и концерт.

Да ли у руском штиму, или са бегешом који у грудима удара, многима је уз то пркосно Сунце пред зиму, један платан остао златан.

Постоји посебан, јер је Ђоле певао о њему, за једну посебну особу, а вечерас ћемо чути оно што су о њој знали само они иза толико пута опеване капије.

„На којим год сценама да сам наступала, ово ми буде најтеже. Ово ми буде толико тешко, то је лично врло. Али сам замољене од стране моје мајке, као најстарије дете, да испричам једну дивну анегдоту, како је настала песма Михољско лето, пошто је посвећена мени, па ће то бити само један делић онога што приређујемо“, каже Јована Балашевић, ћерка легендарног кантаутора.

И када је још са 16 година, написао „Родићу се ја опет, нисам ја од оних што једном заувек умиру“, гимназијалац Балашевић није слутио да ће то бити немогуће, баш због свих будућих стихова, где је и све нас учинио бесмртнима.

„Желимо да напоменемо да када је реч о његовим мемоарима, да су заправо његове песме његови мемоари, јер у свакој од њих је нешто биографско. И тако вечерас започињемо негде у сусрет Михољском лету ту причу“, објашњава Оливера Балашевић.

И зато сви који сврате на сад већ „старе кулисе“, трећи пут, у најпознатију улицу региона не долазе да би га се сећали, већ да би га поздравили.

И можда сазнали ко је то „једном садио липу“ у дворишту Ђорђа Балашевића.

„Важно је зато што је ово поридична кућа у којој је тата рођен и тренутно једино место где људи који су поштоваоци, који су га волели и који га воле, долазе и воле да дођу“, наводи Јована Балашевић

„То је најпре породица, испред ове куће са свим оним и теретом и утисцима и емоцијама са којима се носимо кроз живот у времену које је такво – без њега заправо, а највише и са њим. И са свим поштоваоцима који искрено долазе са све четири стране света, који су и даље поштоваоци и не само породице. Не, кажу, он није отишао“, нагласила је Оливера Балашевић.

Након Богојављанске ноћи, вечерас ће од 18 часова уз „Блажено Михољско лето“, Бог још једном канути у чај, у Јована Цвијића 33.

субота, 02. децембар 2023.
6° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке