Читај ми!

„Смак“ добио споменик у Крагујевцу

Легендарна група југословенског рокенрола „Смак“ добила је споменик у Крагујевцу, граду у ком је настала пре више од 50 година. Реч је о фигурама чланова групе, постављеним на новом Тргу омладине у Крагујевцу. Великанима у част, група „Смак плус“ одржала је концерт.

„Месечевом реком“ дошли су грађани до Трга омладине. На њему под Mесечевим сјајем, оснивачи „Смака“ Радомир Михаиловић Точак, Слободан Стојановић Кепа и Зоран Милановић, али не и Борис Аранђеловић, који нас је напустио 2015. године. Открили су споменик.

„То један гест који нама говори да смо вредно радили и да смо заслужили то. И наша музика је процењена на најбољи могући начин“, објашњава Слободан Стојановић Кепа, оснивач групе.

„Ово је стварно велика част за нас. Надам се да смо на неки начин то и заслужили. Оставили смо стварно велики траг у музици“, рекао је Зоран Милановић, оснивач групе.

И грађани Крагујевца одушевљени су што је легендарни рок састав, један од симбола града, добио обележје.

Ипак, мишљења о изгледу скулптура су подељена, што је за уметничко дело и уобичајено.

Крагујевчани споменик рок групи виде као начин да се град макар на неки начин одужи „Смаку“ који је прославио Крагујевац у целом свету.

Скулптуре култне четвроке „Смака“ дело су вајарке Катарине Трипковић.

„Заиста сам поносна што сам урадила овај споменик, што ми је указана та част и прилика. Заиста радити овакав споменик оваквим легендама и надам се да ће постати још један диван симбол града Крагујевца“, рекла је вајарка.

Иницијатива за постављање споменика потекла је од крагујевачког Дома омладине, где је „Смак“ и рођен 1971. године. Град Крагујевац је то финансијски подржао.

„Чува сећање, али и даље чува ту неку рокнерол културу која се и даље гаји у Дому омладине“, каже Никола Дашић, градоначелник Крагујевца.

Директор Дома омладине у Крагујевцу, Небојша Јаковљевић истиче да десетак хиљада људи дође на „Арсенал фест“ и да ће споменик „Смаку“ бити атракција за све њих и остале туристе који посећују град.

Даире, Црна дама, Професор, Шумадијски блуз само су неки од ванвременских хитова легендарног „Смака“. Чули су се синоћ уживо поново у Крагујевцу.

Извели су их наследници популарног рок састава, група „Смак плус“.

недеља, 10. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу