Читај ми!

Спектакуларна 9. Бетовенова симфонија са 200 извођача на Нишкој тврђави

У години обележавања седам деценија од оснивања, Нишки симфонијски оркестар нову концертну сезону отпочео је спектаклом посвећеним још једном за Ниш значајном јубилеју – 300 година Нишке тврђаве. Пред нишком концертном публиком изведена је Бетовенова 9. симфонија.

Три века Нишке тврђаве, 70 година Нишког симфонијског оркестра и чувена 9. Бетовенова симфонија, уз наступ близу 200 извођача – спектакл за верну концертну публику.

Сопран Сања Керкез истиче да је учествовати и певати на оваквом јубилеју, велика част и велико задовољство.

Могу да кажем да се искрено радујем, поготово у овако величанственом Бетовеновом делу, које је дело за сва времена, за које знамо да има ту поруку да ће сви људи браћа бити. У овом моменту и оно што се дешава у свету и опште турбуленције, мислим да су те речи потребније него икада“, нагласила је Драгана дел Монако, мецосопран.

Уз њих, као солисти, наступили су и Никола Китановски и Марко Милисављевић у пратњи Академског хора Студентског културног центра, Нишког камерног хора и хора РТС-а, под диригентском палицом Дејана Савића.

Ниш заслужује овакве спектакле, а и добија их својим редом кад дође на време. Триста година Тврђаве, 70 година Нишког симфонијског оркестра, то су датуми за понос целе државе“, каже маестро Савић.

Нишки симфонијски оркестар, који 70 година својим програмима оплемењује културни живот не само Ниша већ читавог југоистока Србије, овим концертом отпочео је нову концертну сезону.

То је једно од најмонументалнијих дела Лудвига ван Бетовена и ретко се изводи баш зато што је изузетно захтевно и за оркестар и солисте и хор“, објашњава Татјана Величковић Минчић, директор Нишког симфонијског оркестра.

Концерт је одржан на Летњој позорници у Нишкој тврђави изграђеној пре три века на темељима античког, затим и средњовековног утврђења и највећој османској инфраструктури на потезу од Калемегдана у Београду до Истанбула.

субота, 02. децембар 2023.
16° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке