Читај ми!

РТС вас позива на свечани концерт на Златибору 25. августа

Поводом 99 година трајања и успеха Радио Београда и 60 година Музичке продукције РТС- а, Радио-телевизија Србије поклања публици музички спектакл „РТС звук“, који ће бити одржан у петак, 25. августа на Златибору.

Радио Београда ће ускоро имати апликацију РТС звук захваљујући којој ће корисници на свом мобилном телефону моћи да прате четири ФН канала у дигиталној форми и све садржаје које ради Музичка продукција и ПГП РТС, наводи Ненад Камичорац, гост Јутарњег програма.

„На Златибору нас очекује много лепих песама и много игре уз ту песму, као и уз кола, јер ћемо имати Народни оркестар РТС-а под управом Владе Пановића. Имаћемо господина Радета Јоровића, Чеду Марковића, Радишу Урошевића, Снежану Ђуришић, Ану Бекуту. Неколико млађих певачица, Јелену Броћић, Мирјану Алексић, Данку Стојиљковић, моју колегиницу из Радио Београда, сјајну вокалну солисткињу“, додаје Камиџорац.

На крају дувачки оркестар Марка Трнавца затвориће читав концерт.

Раде Јоровић истиче да ће за њега овај концерт имати велики значај јер врло ретко наступа на Краљевом тргу на Златибору.

„Друго, добра екипа и морам да похвалим и себе, своје колеге, ми смо сви углавном поникли из ове куће. И дозволите да захвалим за сва времена. Јако је престижно бити радио певач. Ако ниси радио певач, као да ниси ништа радио живот. Без обзира колико си име, шта си, колико си продао плоча, колико су ти песме популарне. Ако немаш радио снимке, трајне снимке, као да ниси постојао као уметник“, додаје Јоровић.

Музичка продукција РТС-а је потекла из редакције Првог програма Радио Београда 1963. године. Обухвата Дечји хор, Дечји хор „Колибри“, Симфонијски оркестар и хор, Биг бенд, Народни ансамбл РТС-а и Народни оркестар РТС-а.

„Дакле, ми заиста имамо тај корпус музичара у оквиру Музичке продукције фантастичан и не постоји ништа што би могло да нас заустави да произведемо било какву музику. И не само корпус музичара, већ и у техничком смислу Радио Београд заиста има најсавременију опрему“, наглашава Ненад Камиџорац.

Техничка директорка Радио Београда, Зорана Бојичић, се такође активно укључила у организацију овог концета и учинила пуно на осавремењавању студија, новој техници и преласку на дигитални формат.

„Ми ћемо као програмски људи утицати на то да програм приближимо млађем слушатељству. Не младима скроз, да и њима, али млађем слушатељству“, додаје Камиџорац.

За све оне који не стигну на Златибор 25. августа, планиран је директан пренос на Првом програму Радио Београдa (РБ1 у 20.00 часова) и одложено емитовање на Првом програму РТС-а и РТС Планети (РТС1 и РТС Планета у 21.45).

Водитељи програма биће добро познати гласови Радио Београда, новинари и уредници Александра Паладин и Ненад Камиџорац.

РТС овај свечани концерт организује у сарадњи са Општином Чајетина и Туристичком организацијом Златибора.

Радио Београд 99 година у етру Србије

Радио Београд, први електронски медиј на Балкану, ове јесени, 1. октобра 2023. навршава 99 година постојања. Ово је значајан датум не само за Јавну медијску установу Радио-телевизију Србије, чији је Радио Београд саставни део, већ и за радиофонију у Србији и у Европи.

Радио Београд има изузетно живописну историју, која се пише и данас а током деценија израстао је у националну медијску и културну установу највишег ранга и утицаја. Радио Београд је међу најстаријим електронским медијима у Европи. Радио Париз почео је са радом само шест месеци раније, а истог дана када и Радио Београд први пут се огласио и Радио Беч. Тек годину дана касније, настали су Радио Москва и Радио Токио.

Из студија у Кнез Михаиловој 42, преко одашиљача у Раковици, 19. септембра 1924. инжењери Михаило Симић и Добривоје Петковић емитовали су „пробни радио концерт“. Због великог интересовања реемитован 26. септембра. Од 01. октобра 1924. на таласу 1.650м уторком, четвртком и суботом од 18,45 до 19,45 емитован је програм „концерти, берзански извештаји и остале новости“.

У периоду од 1924. до 1929. радијски посленици постепено су овладавали техникама преноса и креирања програма. У недељу, 24. марта 1929. године, из просторија на другом спрату здања САНУ, почело је редовно емитовање програма Радио Београда. Програм је најавила Јелена Билбија – Лапчевић. Хор певачког друштва „Обилић“ отпевао је химну, а глумци Народног позоришта одиграли су прву српску радио-драму Ђакон Стефан и два анђела. Исте године, емитован је први радио-пренос фудбалске утакмице и то само три године после првог спортског радио-преноса у свету. (Утакмицу БСК - Југославија преносио је репортер Раде Стоиловић, а наставио Димитрије
Стевановић, маратонац и службеник Радио Београда).

Године 1937. почело је емитовање десетоминутне информативне емисије Радио Београда Актуелни час, а исте године основан је Симфонијски оркестар Радио Београда. Од 1941. до 1944. технику Радија користила је немачка станица „Зендер Белград“. Од 10. новембра 1944. почиње рад Радио Београда.

Једна од најслушанијих и најдуготрајнијих емисија Весело вече први пут емитована је 6. марта 1949. Почетком педесетих година двадесетог века, настале су емисије Дневник и Спортски журнал.

Редовно емитовање Другог програма Радио Београда почело је 9. фебруара 1958, Трећи програм РБ стартовао је 1965. годинe, програм Радио Београд 202 први пут се огласио 1969, а 1983. почело је редовно емитовање Стереораме.

Радио Београд данас представља респектабилну медијску кућу која испуњава своју улогу у оквиру Јавне медијске установе РТС, негујући језичку и говорну културу, вишезначно и дубински осветљавајући друштвене феномене, ослушкујући жеље и потребе слушалаца у
Србији и у дијаспори, настављајући да усмерава и поставља стандарде радиофонског стваралаштва.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара