Читај ми!

Прва труба Гуче Бојан Ристић, најбољи оркестар састав Стефана Младеновића

Оркестар Стефана Младеновића из Врања победник је 62. Сабора трубача у Гучи.

Најбољи трубач Сабора је Бојан Ристић из истоименог оркестра из Владичиног Хана.

Признање друге трубе Драгачева припала је Мануелу Ахметовићу из истоменог оркестра из Бојника док је треће место освојио Марко Глигоријевић из такође истоименог оркестра из Бајне Баште.

Други оркестар је Владимира Ивановића из Загужања, док је треће место освојио оркестар Драгачевске трубе из Гуче.

„Златну јабуку“ за најизворније извођење припало је Тимочким весељацима из Књажевца док је „Труба публике“ за најпопуларнијег трубача, коју додељују Вечерње новости, добио Миленко Филиповић из истоименог оркестра из Ужица.

За најбољег бубњара проглашен је Александар Ивановић из оркестра Бојана Крстића из Владичиног Хана.

Никола Сејдић најбољи је басиста из оркестра Исидора Бећировића из Бојника док је први међу тенористима Оливер Ивановић из оркестра Владимира Ивановића из Загужања.

Најбоље коло одсвирао је оркестар браће Илић из Пожеге, а најбољу песму оркестар Кристијана Азировића из Бојника.

Ове годинe за престижне награде у сениорској категорији такмичило се 16 трубачких оркестара.

Финално такмичење обезбедили су победнички оркестри из пет предтакмичарских центара – Ковачице, Бољевца, Златибора, Котраже и Сурдулицe.

Заснован на историји и дугој традицији, Драгачевски сабор трубача у Гучи поново је поносно носио и оправдао епитет највеће светске трубачке светковине.

Бојан Ристић: Ово је сан сваког трубача

Овогодишњи победник, Бојан Ристић, не крије своје задовољство с обзиром на то, како каже, да већ 26 година долази у Гучу.

„Као клинац са 13 година сам дошао и 15 година чекам ово злато за које се живи. Ово је сан сваког трубача који долази у Гучу. Тако да је мени велика част и ја сам јако срећан вечерас.“

У Бојановом оркестру већ свирају његов син и братанац, те не брине да ће традиција Ристића бити настављена.

„Гуча је створила Бојана Ристића. Дала је све што треба Бојану. Хвала, Гучо! Хвала што постојите јер ово што данас јесам, то сам захваљујући Гучи!“

За Бојана Ристића и његово оркестар ово је треће признање. Као оркестар били су победници 2008. и 2016. године, а сада је и Бојан постао најбољи трубач 62. Драгачевског сабора и за њега следи и мајсторско писмо. Као мајстор трубе, Бојан обећава да ако га буду звали у Гучу да ће се увек одазвати.

„До данас смо били такмичари, били смо сви исти, али већ од данас је за мене неки други дан и велика одговорност. Ево, већ сада могу да најавим да ћу идуће године овде имати концерт са 16 људи као мајстор трубе. И дођите да се дружимо и уживамо уз најбоље српске трубаче!“, поручује Бојан Ристић.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара