Читај ми!

Светлуцави близанци овековечени у бронзи – Џегер и Ричардс добили статуе у родном Дартфорду

Бронзане статуе Мика Џегера и Кита Ричардса, оснивача и још увек активних чланова „Ролингстонса“, откривене су у њиховом родном Дартфорду у Кенту.

Статуе од бронзе, чију је израду наручило градско веће Дартфорда, приказују фронтмена и гитаристу „Ролингстонса“ усред наступа – Мик Џегер се у уским панталонама шепури са микрофоном у руци, док је Ричардс у препознатљивој пози нагнут над својом „телекастером".

Бронзане фигуре назване The Glimmer Twins (Светлуцави близанци – заједнички псеудоним под којим су Џегер и Ричардс компоновали и продуцирали албуме „Стонса") креирала је Ејми Гудман, уметница која и сама признаје да је велика обожаватељка бенда.

Гудманова је рекла да је била част и привилегија обликовати две „невероватне музичке иконе". Истакла је да јој је циљ био да прикаже њихову енергију и хемију.

Изабрала је да своје музичке идоле овековечи у бронзи онаквима какви су били осамдесетих година прошлог века, а током десет месеци рада на киповима слушала је музику „Стонса".

„Била сам нервозна и под великим притиском јер су такве иконе", признала је уметница.

Локални општински званичник Џереми Кајт истакао је да момке из малог Дартфорда данас препознаје и воли цео свет.

„На пољу културе и музике, не постоје много утицајнији од 'Ролингстонса'. Њихова музика је променила лице популарне културе и ови момци из Дартфорда су сада двојица најпрепознатљивијих и највољенијих људи на свету", рекао је Кајт.

Откивању статуа у центру Дартфорда присуствовале су Ричардсова ћерка Анђела и унука Ава, a сам Кит је на друштвеним мрежама поделио фотографију кипова уз два уздигнута палца у знак одобравања.

Мик Џегер и Кит Ричардс родом су из Дартфорда. Обојица су похађала исту основну школу Вентворт, али су ишли у различите средње школе, па су се упознао тек као тинејџери на перону градске железничке станице 1961. године.

Већ наредне су основали „Ролингстонсе“ који ће постати један од најуспешнијих бендова у историји. Џегер је недавно прославио 80. рођендан, али Светлуцави близанци још увек стварају музику и „праше" бинама широм света.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво