Читај ми!

Група „Легенде“ добија монографију као потврду квалитетног споја архаичне и модерне музике

За 36 година, колико постоји група „Легенде“, оставила је траг који ће памтити генерације. Ускоро ће се појавити и монографија посвећена њиховој музици.

Гостујући у Београдској хроници, Зоран Дашић Даша, аутор музике и вођа групе „Легенде“ наводи да је одувек маштао и надао се да ће оставити трајан траг за собом. Срећом, има људи који су приметили њихов рад.

„Ево, професор Манчић, етномузиколог, обрадовао ме је својом идејом о монографији. Закључио је, истражујући мало са студентима етномузикологије, да код њих постоји велико интересовање за неким модернијим изразом у етно музици. Не само оном архаичном“, објашњава Дашић.

Професор Манчић је бавећи се проучавањем музичких стилова, већ радио елаборате о Крњевцу, Љубиши Павковићу, Томици Мијићу… Закључио је да „Легенде“ имају нешто заиста аутентично и вредно и да би то требало да се уобличи и сачува на „корист нових ентомузиколога који долазе и уопште за нашу културу“, додаје Дашић.

У монографији ће бити укључени текстови многих еминетних музичких стручњака. Књига ће бити намењена како за обичну публику, али пре свега за музичаре и студенте етномузикологије. Монографија ће такође бити и богато илустрована.

„Поред тих силних признања које смо заиста добили за трајни допринос култури, и бројних других награда. Нема шта нисмо добили. Ипак та монографија је велика ствар, јер немају сви прилику да тако буде обележен њихов рад“, напомиње Зоран Дашић.

По мишљењу професора Манчића и других еминентних стручњака, „Легенде“ јесу ушле у традицију и њихва музике је један врло квалитетан спој архаичне и модерне музике, додаје гост Београдске хронике.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво