Читај ми!

Гуча фестивал – повратак коренима и уживање за све генерације

За седам дана у Гучи почиње 62. Драгачевски сабор трубача. Ова манифрестација деценијама привлачи велики број туриста из земље и иностранства, због надалеко познате енергије и сјајне атмосфере, али и због различитих музичких и културно-уметничких садржаја. За оне који не стигну у Гучу, Радио-телевизија Србије ће преносити на Првом и Другом ТВ каналу, као и на Радио Београду 1, најзначајније програме током три дана фестивала: 11, 12. и 13. августа.

Жељко Танасковић, некадашњи капитен одбојкашке репрезентације СР Југославије, председник Спортског друштва „Партизан“ ове године је домаћин 62. Драгачевског сабора трубача. Пошто је рођен у Лучанима и радо виђен гост у Гучи током саборских дана, гостујући у Јутарњем програму, прослављени одбојкаш наводи да је за њега изузетна част и задовољство да буде домаћин Сабора трубача.

„Играо сам у генерацији која је поштована и препознатљива у европским и светским оквирима, али када вас поштују ваши суграђани, онда је то стварно једна посебна емоција и стварно велика ми је част и захваланост свима онима који су дошли на ту идеју да ја будем домаћин. У сваком случају, ово је догађај који поштује и традицију и културне вредности. Оно што је јако битно, ми се ту враћамо изворним коренима“, додаје Танасковић.

Прошлогодишњи програм је био веома богат, а на главној бини фестивала први пут је наступио и Биг бенд РТС-а, што је био истински спектакл. Наташа Калембер из „Скај мјузика“ за ову годину такође најављује велики број изненађења.

„Прве вечери наступа Дејан Петровић, који за разлику од Биг бенда РТС-а више нагиње споју традиционалног звука и рокенрола, тако да се у Гучи бришу границе и старосне и између музичких жанрова“, наводи гошћа Јутарњег програма.

Друге вечери наступа Дејан Лазаревић који свира традиционалну музику, а треће вечери, од 21 сат почиње гала концерт Народног оркестра РТС-а са гостима солистима – Галетом Мојићевићем, Стевом Анђелковићем, Николом Роквићем и Александром Тирнарићем. Пре тога су традиционална такмичења трубачких оркестара за престижне награде Сабора, а у недељу је проглашење победника.

„Наравно, биће ту и Екрем Мамутовић, прошлогодишњи победници Сабора. Ту нам је Бојан Крастић, ту је Елвис Бајрамовић. Значи, има доста и трубача и мајстора трубе. Заиста смо се потрудили, као и прошле године, да то буде најбоље што Србије има када је у питању трубачка музика“, додаје представница „Скај мјузика“.

Драгачевски сабор је ове године обогаћен и предсаборским данима, тако да Гуча фестивал практично почиње у среду, 9. августа концертом Аце Пејовића на главном стадиону, а 10. августа пева Александра Пријовић. 

Добар глас који Гуча има заиста се далеко чује, наглашава гошћа Јутарњег програма, тако да се из године у годину број странаца повећава, као и број гостију из региона и наше земље.

Домаћин Гуча фестивала, Жељко Танасковић, препоручује посетиоцима да пре свега испрате програм који нас враћа нашим коренима, али такође и уживају у амбијенту који даје могућност свим генерацијама да се лепо проведу.

„То осећање среће и задовољства које траје од јутра до касних сати ноћу, је нешто специфично и посебно, а из тог разлога, наравно, и долазе из света и Европе“, каже на крају гостовања у Јутарњем програму Жељко Танасковић.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво