Читај ми!

Преминула Аструд Жилберто, певачица чувеног хита „Девојка са Ипанеме“

Аструд Жилберто , бразилска певачица познатог хита „Девојка са Ипанеме“ (The Girl from Ipanema) преминула је у 83. години, потврдила је њена породица на друштвеним мрежама.

Вест о смрти једне од највећих звезда бразилске музике шездесетих и седамдесетих година, објавила је њена унука Софија Жилберто, такође музичарка, на Инстаграму. Информацију је потврдио и њен син Марчело на друштвеним мрежама.

„Имам да вам саопштим тужну вест – моја бака је данас отишла међу звезде, код мог деде Жоаоа Жилберта“, написала је Софија.

Аструд Жилберто, која је сарађивала са уметницима попут Квинсија Џонса и Џорџа Мајкла, снимила је шеснаест албума. За извођење песме „Девојка са Ипанеме“ добила је награду Греми. Та плоча је продата у више од пет милиона примерака и допринела је популаризацији музичког правца боса нова.

Рођена је 29. марта 1940. године као Аструд Евангелина Вејенерт у Баији, држави на североистоку Бразила. У раној младости преселила се у Рио де Жанеиро и музичку инспирацију преузела са мајчине стране породице, где су „скоро сви свирали неки инструмент“.

Као тинејџерка, здружила се са групом младих које је описала као „музички клан“, а чији су чланови били позната певачица Нара Леао и гитариста Жоао Жилберто, који су помогли у стварању боса нове.

Аструд и Жоао су се венчали неколико месеци након што су се упознали, а сплет околности довео је до тога да постане светски позната певачица.

Како је песма постала хит

Певачица је 1963. године са мужем отишла у Њујорк, да ради као преводитељка у студију док је он снимао албум са џез легендом Стеном Гецом.

Када је бенд дошао да сними енглеску верзију песме „Девојка са Ипанеме“, била им је потребна певачица, а Жоао је стидљиво предложио да се Аструд у томе опроба.

Иако је имала мало времена да се припреми, Аструд је савршено пренела причу „високе и преплануле, младе и љупке“ девојке, за којом сви окрећу главу када прође улицом. Песма је одмах постала хит, а албум на којем се нашла освојио је награду Греми за албум године.

Аструд није поменута у потпису песме, која је објављена као дует Стена Геца и Жоаоа Жилберта, а за учешће је добила само 120 долара, што је у то време био уобичајени хонорар.

Међутим, била је то одскочна даска за успешну соло каријеру, која је почела албумом „Аструд Жилберто“, на којем се удружила са џез гитаристом Антониом Карлосом Жобимом.

Аструд Жилберто је 1992. године добила америчку латино-џез награду за животно дело, а њена песма Fly Мe Тo Тhe Мoon постала je ванвременски хит.

среда, 04. октобар 2023.
25° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"