Концерт ансамбла „Коло“ у част 65 година Радио Београда 2

Познати ансамбл народних игара и песама „Коло“, најчувенији српски и један од најцењенијих светских ансамбала који негује традиционалну музику, одиграће у суботу, 11. марта у МТС дворани у Београду Свечани концерт у част 65 година Радио Београда 2.

Током осамдесетоминутног наступа „Коло“ ће извести програм песама и игара из српске музичке традиције, посебно осмишљен за ову прилику. У програму ће бити песме и игре из Шумадије, Војводине, источне Србије, Призрена, Врања и других крајева.

„Концерт ансамбла 'Коло' је најбоље што човек може да види у Србији. Ако желите неком госту из иностранства да омогућите да види нешто 'светско, а наше', треба да га одведете на концерт ансамбла 'Коло'. Ниједан наш уметник није наступао у свим светским репрезентативним салама у којима је свој концерт имао овај велики ансамбл. Неко је имао концерт у Метрополитену у Њујорку, неко у Бољшој театру у Москви, неко у палати 'Шајо' у Паризу, неко у 'Опери Хаус' у Сиднеју, али само ансамбл 'Коло' је наступао у свакој од тих великих сала“, наглашава Радоман Кањевац, главни и одговорни уредник Радио Београда 2, најављујући предстојећи концерт у МТС дворани.

„Овај догађај представља најсвечанији тренутак у обележавању 65 година Радио Београда 2 и изузетну част за наш програм који је, као и ансамбл „Коло“ посвећен ономе што је најбоље и најквалитетније у нашoј традицији. Суботњи концерт је наставак наше успешне сарадње са овим најбољим нашим професионалним ансамблом, који и сам ове године има важан јубилеј – 75 година постојања. Радио Београд 2 ће обележити свој јубилеј и низом других догађаја“, додаје Кањевац.

„Национални ансамбл 'Коло' привилегован је да учествује у обележавању 65 година Радио Београда 2. Заједнички именитељ наших ресорно одвојених, али мисијом спојених деловања јесте музичко наслеђе које нас, у времену очувања националног и културног идентитета, обавезује на јачање сарадње. Свечаним концертом „Кола“ славе се златна прошлост и велика садашњост Радио Београда 2, али и наше будуће стратешко заједништво“, наводи Здравко Ранисављевић, директор ансамбла „Коло“.

Током своје блиставе уметничке историје „Коло“ је ширило лепоту наше музике и традиције на свим континентима: од Аустралије, Русије, Кине, САД, Јапана, Индије, до Египта, Израела, Индонезије, Бурме, Туниса, Марока, и многих других земаља.

Како је „Коло“ успевало и успева деценијама да одржи свој врхунски квалитет, на који начин и даље фасцинира публику можда је најбоље објаснио један белгијски критичар речима: „…У њиховим играма нема никакве извештачености, све је природно, све долази из срца и све иде право у срце.“

Улазнице за овај концерт распродате су за неколико дана. Поштоваоци ансамбла „Коло“ и слушаоци Радио Београда 2, који нису успели да дођу до улазнице, директан пренос концерта могу гледати у суботу 11. марта, од 20 часова на Другом програму РТС.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара