Читај ми!

ПГП РТС држи корак са технолошким достигнућима иако је најстарија дискографска кућа на Балкану

Најстарија и највећа дискографска кућа на Балкану – ПГП РТС постоји више од седам деценија, а знак ове издавачке куће одувек је била, а и сада је доказ да се ради о најбољим ауторима, музичким материјалима, делима, композицијама и песмама. Какви су планови говори Владимир Граић, композитор и директор ПГП РТС-а.

Од пре пар година, ПГП има нови визуелни идентитет и нову крилатицу која гласи „Музика нас повезује“. Како наводи Владимир Граић и поред тога што је претходна година била постковид, радило се пуном паром.

„ПГП је као део Јавног сервиса имао обавезу да издаје све жанрове и све врсте музике. Да пружа шансу младима, нарочито, али и да негује традицију у сваком смислу те речи. Тако да је било различитих издања, али у сваком смислу квалитетних“, наглашава директор ПГП РТС-а.

Крајем године је објављен нови студијски албум Кикија Лесандрића и „Пилота“, затим групе „Неверне бебе“ на који се чекало пет-шест година. Поред тога, у последње време је постала пракса да се сажимају каријере у бокс-сетове. Кренуло се са „Рибљом чорбом“, затим Бајагом, „Ју групом“, а пред нову годину је изашао сет-бокс једне од највећих поп група бивше Југославије, групе „Зана“.

„Трудимо се да ту нашу традицију и пребогату архиву коју пре свега дигитализујемо и оставимо за будућност, али и да узимамо најбоље од тога и дајемо слушаоцима“, додаје гост Јутарњег програма.

ПГП пружа шансу поготово младима у жанровима који нису строго комерцијални, али су пре свега квалитетни у домену џеза, класике или традиционалне музике.

ПГП РТС успешно држи корак са свим технолошким достигнућима у тој области. Aлбуми са знаком ПГП РТС су доступни осим као ЦД и на свим водећим дигиталним платформама за дистрибуцију музике. Такође, ЦД издања се могу поручити и поузећем – путем Поште Србије, а широм света путем сајта „Мала српска продавница“. ПГП је присутан и на Јутјубу, интернету и друштвеним мрежама.

„Физичка продаја полако опада, мада никада неће престати док постоје колекционари који воле да осете под прстима носач звука, али дигиталне платформе су садашњост и будућност. Ми смо се одавно окренули том медију и све смо курентнији на тржишту, све већи је профит који остварујемо, и задовољство људи који из далеких земаља, наши исељеници једино тако могу да комуницирају са музиком своје земље и земље својих предака“, наводи Владимир Граић.

У наредном периоду наставља се са дигитализацијом, али у плану су бројна издања и сарадња са оркестрима РТС-а.

Већ наредне недеље ПГП РТС ће ексклузивно представити четири дигитална реиздања, последња четири албума групе „Екатарина Велика“.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво