Концерт у Београду „као прослава матуре“

„Плави оркестар“ ће 27. марта у Београдској арени имати прилику да „провери снагу бенда и види где су сви они који су били на концерту на Ташу пре 25 година“. Нови албум „због перфекционизма“ Саше Лошића ипак после концерта.

Поп-рок састав "Плави оркестар" и поред ранијих најава, до концерта 27. марта у Београдској арени неће објавити нови албум, чија је претходница био недавни бесплатни Интернет сингл "Америка".

Чланови "Плавог оркестра" одржали су у Београду конференцију за новинаре, на којој је фронтмен Саша Лошић рекао да се снимање седмог албума у 25 годишњој историји бенда непланирано одужило због његовог перфекционизма.

"Настављамо рад на албуму који је у завршној фази. Снимили смо 80 посто материјала. 'Америка' довољно добро илуструје колико 'Плави оркестар' ризикује са новим албумом и колико је нових елемената унео у свој звук", рекао је Лошић.

Сарајевски "Плави оркестар" појавио се средином осамдесетих са албумом "Солдатски бал" (1985) и постао највећа тинејџ сензација музичке сцене у Југославији. Бенд је деведесетих наставио рад у Словенији, а први пут је наступио у Београду после две деценије паузе прошле године у малом клубу Студентског културног центра.

Клупска мини турнеја тада је била припрема и најава за дворанску мини турнеју у оквиру које ће "Плави оркестар" осим у Београду наступити 26. фебруара у хали "Тиволи" у Љубљани и 13. марта у Арени Загреб.

"Лагао бих ако бих рекао да немам малу трему од поновног доласка у Београд. Наш концерт у Београдској арени доживљавам као посебан, можда најзанимљивији у оквиру регионалне турнеје, као неку прославу матуре", рекао је Лошић.

Певач и главни аутор бенда нагласио је да и поред тога што данас њихову публику чине углавном млади између 18 и 25 година, очекује у Београдској арени да види доста људи који су слушали "Плави оркестар" пре четврт века.

"Мислим да ће концерт бити једна врста пребројавања свих нас који смо остали после толико година. Волео бих да видим на концерту где су људи који су били 1985. године на стадиону 'Ташмајдан'. То нам је један од најдражих концерата који нас је катапултирао", присетио се Лошић.

За "Плави оркестар" концерт у Београдској арени биће "најамбициознији до сада", а Лошић истиче да њихови фанови преко "Фејсбука" могу да изаберу по пет песама са сваког албума које ће бенд свирати 27. марта.

"Изненађени смо које песме људи воле, као 'Ловац и кошута', коју никад нисмо свирали на концерту, или 'Одлази нам раја'. Свираћемо 'Гујо врати се'... песме које ми волимо да свирамо. Биће то дуг концерт", најавио је Лошић.

Упитан зашто "Плави оркестар" није раније дошао у Београд, Лошић је рекао да нису хтели да буду међу извођачима којима је после трагичних деведесетих долазак у главни град Србије био ужитак као "забрањено воће".

"Чекали смо ситуацију да се на прави начин провери снага једне групе. Долазимо с новим синглом и органским разлогом за одржавање концерта. Долазимо као што долази 'Аватар' или 'Титаник'... Били смо и остали група добродошла у сваком кутку бивше државе. Имамо срећу да смо бенигна подсвест бивше Југославије", оценио је Лошић.

Пава одустао од "Плаваца" 

Босанско-херцеговачки режисер Пјер Жалица последње три године ради на документарном филму о "Плавом оркестру", који ће имати и игране делове у којима ће бити и глумаца из Београда.

Снимање документарца била је прилика да се "Плавом оркестру" поново после 20 година придружи оригинални гитариста Младен Павичић-Пава, али Лошић каже да је на крају он одустао од ангажмана у старој групи.

"Он живи у Торонту. Стекао сам утисак да је изгубио динамику бурног јавног живота. Ипак је направио одлуку да одабре други пут и живи у тишини властитог дома. Разумем ту одлуку и мало сам љубоморан што има снаге да одоли. Изгледа да су само Пава и добри краљ Џони Штулић одолели том искушењу", рекао је Лошић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара