"Down Under" је плагијат!

Аустралијски бенд "Men at Work" достигао је светску славу захваљујући песми "Down Under", за коју је суд установио да је копија једне дечје песмице. Песму "Kookaburra Sits in the Old Gum Tree" написала је пре више од 70 година аустралијска учитељица Марион Синклер.

Хит "Down Under" аустралијског бенда "Men at Work" заправо је плагијат једне дечје песмице, због чега група власнику нумере дугује велику одштету, одлучио је аустралијски суд.

Песму "Kookaburra Sits in the Old Gum Tree" написала је пре више од 70 година аустралијска учитељица Марион Синклер. Та нумера постала је омиљена међу децом од Новог Зеланда до Канаде.

Учитељица је умрла 1988, а издавачка компанија „Ларикин мјузик" је данас власник права на њену песму о аустралијској птици.

Компанија „Ларикин" је тужбу за кршење ауторских права поднела прошле године.

„Установио сам да риф у 'Down Under' крши ауторска права на 'Kookaburra' пошто копира знатан део песме госпође Синклер из 1935.", пресудио је судија Федералног суда Питер Џејкобсон.

Стране у спору сазнаће 25. фебруара износ одштете који ће компанија „Ларикин" добити од аутора песме 'Down Under' Колина Хеја и Рона Страјкерта и издавачких кућа групе "Men at Work" Sony BMG и EMI songs.

Адвокат компаније „Ларикин" Адам Симпсон рекао је да ће компаније вероватно тражити до 60 одсто прихода од објављивања песме до данас, што је износ који се може мерити милионима.

Чланови групе "Men at Work" и њихове издавачке куће нису коментарисали пресуду.

Песма "Down Under" и албум "Business As Usual" доспели су на врх аустралијских, америчких и британских музичких листа почетком 1983.

Та песма је данас незванична химна Аустралије, а 2001. је проглашена четвртом најбољом аустралијском песмом свих времена.

Група "Men at Work" добила је 1983. награду Греми за најбоље дебитанте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара