Гиле: Нема носталгије према новом таласу

Иако се слаже да је нови талас био један од најзначајнијих и најквалитетнијих тренутака у историји југословенског рокенрола, Срђан Гојковић-Гиле, фронтмен „Електричног оргазма“, не пати за њим, јер је „носталгија као камен око врата“.

Фронтмен "Електричног оргазма" Срђан Гојковић-Гиле каже да није носталгичан за новим таласом, музичким покретом који је пре 30 година у Београду изнедрио његов бенд заједно са "Шарлом акробатом" и "Идолима".

"Мислим да је носталгија штетна ствар, као некакав камен око врата, ништа паметно и продуктивно из тога не може да изађе. Углавном се клоним носталгије, гледам унапред и живим у садашњем тренутку", рекао је Гојковић агенцији Бета.

"Електрични оргазам" основан 1980. године, убрзо се са суграђанима - "Шарлом" и "Идолима", појавио на заједничком албуму "Пакет аранжман" (1981), кључном издању југословенског новог таласа. Покрет је на површину избацио и бендове попут љубљанских "Панкрта" и "Лачног Франца", из Загреба "Азру"," Филм", "Хаустор" и "Прљаво казалиште", и друге.

Гојковић се слаже са мишљењима бројних рок критичара да је нови талас био један од најзначајнијих и најквалитетнијих тренутака у историји југословенског рокенрола.

"Мислим да јесте без конкуренције! У Југославији је то био најкреативнији период. Од 1979. до 1982. године. Кад ме питају зашто, не знам одговор. Био је специфичан тренутак у времену и простору. Једноставно смо се нашли у правом тренутку на правом месту. Нема велике мудрости око тога", рекао је Гојковић.

Оцењујући на његову 30. годишњицу домете новог таласа, Гојковић каже да је испунио очекивања, јер је "било сулудо мислити да ће да траје дуже".

"Сви уметнички покрети трају јако кратко. Битно да је померио неке ствари. Неко може бити и разочаран са ефектима свега тога, али то можемо рећи и за било који други покрет у рокенролу", рекао је Гојковић.

"Електрични оргазам" би требало на пролеће да после осам година паузе објави нови албум "То што видиш то и јесте", а поводом 30 година постојања је преко сајта www.live-е.tv поставио бесплатно за скидање видео снимак читавог првог овогодишњег концерта, одржаног 2. јануара у београдском клубу "Академија".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара