Јела Чело: Моју уметничку душу није импресионирао сјај Холивуда

Спојила је виолончело, класичну, поп и рок музику. Свирала је на додели Оскара, али холивудски сјај и престоница индустрије забаве нису је оборили с ногу. Она је Јела Чело.

Најпре се бавила класичном музиком, али Јелена Михаиловић већ годинама комбинује класичан музички израз са обрадама поп и рок класика у аранжманима за виолончело и симфонијски оркестар.

За излазак из оквира уметничке музике и тестирање граница свог инстумента, виолончела, како каже, било је неопходно много храбрости.

„У том тренутку завршавала сам специјалистичке студије на Факултету музичке уметности и као школован класичан музичар, спремала сам се за озбиљне класичне композиције, капитална дела. Као музичар, не као челиста, пожелела сам да изађем из тих оквира класичне музике и вештину коју сам стекла са годинама вежбања да пробам да уклопим у неки други музички израз“, каже Михаиловићева позната и као Јела Чело.

Спој класичног и поп звука, сматра Михаиловићева, је и леп и користан посебно због нових нараштаја којима треба приближити класичну музику и то на начин који је њима близак - креоз модерне технологије и електрични инструменти.

Сусрет с виолончелом љубав на први и последњи поглед 

Присећајући се првог сустрета са виолончелом, Јела Чело каже да је то била љубав на први и последњи поглед: „Загрљај са виолончелом је посебна веза уметника и инструмента који свира. Има најближу боју тона људском гласу и њим могу да се изразе најтананије емоције“.

После низа концерата у земљи и свету, као један од својих најинтересантнијих наступа млада уметница издваја онај на додели Оскара у Лос Анђелесу и сарадњу са холивудским великанима међу којима је и познати филмски режисер Џејмс Камерон. 

„То је јединствен догађај у животу једног уметника, посебно оног који долази са ових простора. То је фантастично искуство, то где се налазим, пред ким свирам, са ким разговарам схватила сам тек касније“, наводи челисткиња. 

Међутим, Холивуд као индустрија забаве није импресионирао Јелину уметничку душу: „Они су краљеви шоу-бизниса, нема бољих од њих, али мени није пријао сав тај сјај нон-стоп. Зато сам се вратила да ми овде буде база“.

Током трајања пандемије корона вируса, 29. априла у 18 сати засвирала је из Скупштине града и тако пружила подршку у борби против ковида19 у оквиру концерата „Београд побеђује“, у организацији Града Београда и ЦЕБЕФ-а.

„Велика ми је част што сам се нашла међу уметницима у овој фази, било је нас шест. Волела бих да се те акције понављају јер мислим да има много талентованих људи који би могли да дају допринос оваквим акцијама. Велика ми је част јер је концерт био посвећен докторима који се боре против епидемије“, истакла је Јела Чело додајући да јој је био необично, чак помало тешко да свира без публике пред собом. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво