„Дубиоза колектив“: Документарни филм и концерт на Ташу

Миљеници региона, група „Дубиоза колектив“ одржаће концерт 30. јуна на Ташмајдану, а да би прекратили чекање, њихови поштоваоци могу погледати документарно остварење „Филм за дјецу и одрасле“.

„Сви мисле да је снимање албума романтични подухват у којем нам музе тихо на ухо шапућу слатку инспирацију од које се рађају нова дела, али је истина малкице другачија...“, реченица је којом Брано Јакубовић уводи гледаоце у прву документарну причу „Дубиоза колектива“.

Филм је, према речима чланова састава, једним делом директно везан за настајање и снимање новог албума који се зове Пјесмице за дјецу и одрасле, па је некако било логично да се филм зове Филм за дјцу и одрасле.

„За све оне који су млађи од 12 година, желимо рећи да филм не спада под 'родитељску пажњу', тако да га могу слободно гледати и по два, три пута ако хоће“, изјавили су у свом стилу чланови „Дубиоза колектива“.

Филм се не бави самим постанком бенда, већ, пре свега, говори о стварању последњег албума, како су настале сарадње са гостима на албуму, како је дошло до подршке СКСК-у из Словеније и још много занимљивих ситуација, објашњавају чланови групе.

Поред документарних снимака рада у студију, филм доноси и биографске архивске снимке чланова „Дубиозе“, из којих се сазнаје и како је сам бенд настао, како су се чланови садашње поставе спојили, као и како су путеви почели да им се преплићу и пре службеног формирања састава.

Идеја за филм настала је случајно. „Дубиоза“ је хтела да сними видео-спот о групи "Deaf Band Dlan" из Загреба и Јови Јерковићу из Градишке, који су им делом били инспирација за албум Пјесмице за дјецу и одрасле.

Када је снимљени материјал видео њихов пријатељ и режисер Мидхат Мујкић, закључио је да заправо од тога треба да направе документарни филм и тако је настао Филм за дјецу и одрасле.

Поред приказивања настанка бенда и фазе стварања последњег албума, филм показује и како „Дубиоза колектив“ функционише, као и комплетан систем њиховог рада који је базиран на принципу „уради сам“.

Филм за дјецу и одрасле започиње реченицом о музама па у том стилу га „Дубиоза“ и затвара: „Завршило се још једно музичко поглавље, окрећемо нову страницу и данас почињемо скроз изнова. Сада чекамо да нас музе опет нападну, а до тада, циркус је натоварен у камионе и стиже под шаторе у ваш град“.

Режију филма потписује Мидхат Мујкић, монтажер, фотограф и редитељ који је радио на филмовима 10 минута и Белведере Ахмеда Имамовића, Севдах за Карима Јасмина Дураковића, те на филмовима Пјера Жалице и Срђана Вулетића.

„Дубиоза колектив“ ће одржати самостални концерт у Београду, на стадиону Ташмајдан, 30. јуна, а улазнице су у продаји по цени од 1.400 динара за партер и 1.600 динара за трибине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво