Читај ми!

Стеријино позорје по 69. пут у Новом Саду

У Српком народном позоришту у Новом Саду отвара се 69. Стеријино позорје. Селекторка Ана Тасић одабрала је 7 представа за Такмичарски програм, и три у међународној селекцији. Ово годне фестивал је богатији за селекцију документарног филма.

Већи број представа из региона рађених по делима домаћих аутора, одражава успех мисије Стеријиног позорја да домаћи драмски текст афирмише и ван граница наше земље. Тематски су блиске и говоре о личним и политичким раздорима у бившој Југославији, док слоган фестивала „Постапокалиптичне светлости позорнице" одражава наше време.

"Питање је да ли је ово нека апокалиса коју тренутно доживљавамо, а нисмо је свесни, или смо у неком постапокалиптичном периоду, након короне, након свих ових ратова који су се десили. Али постоји још увек нека нада, нека искра оптимизма, то су те светлости позорнице, уметност, култура, нешто што може да нас оплемени и да се изборимо са свим потешкоћама у којима сви заједно живимо", рекао је Мирослав Мики Радоњић, директор Стеријиног позорја.

Представа Било једном у Новом Саду, која отвара фестивал, преиспитује судбину и улогу позоришта у савременом друштву. Овогодишња селекција одраз је квалитета позоришног репертоара, а он је скроман, оцењује селекторка.

"Стеријино позорје као фестивал није ту да лечи наше позориште, него да на одређен начин успостави дијагнозу и каже- ево у овом тренутку наше позориште, наша савремена драматургија или преиспитивање наше традиције- ево ту се налази, на том су нивоу, ајде да видимо шта можемо учинити да то поправимо", рекао је Мирослав Мики Радоњић, директор Стеријиног позорја

Од оснивања, фестивал је простор и за приказ других уметничких форми. Први пут, његов део су и „Филмски кругови" са шест документарних филмова.

"Сваки на свој начин прказује разне фазе и периоде Југославије, од њеног настанка преко борбе за независност, Југославије као лидера у покрету несврстаних, затим безбрижност тога времена, система социјалистичког самоуправљања па све до њеног крвавог пада и после жала за домовином", рекла је Јелена Галетин, Програм „Филмски кругови"

Филмова ће бити приказани у бископу Арена до 27. маја, док програм Стеријоног позорја траје до 3. јуна, када ће бити проглашени победници.

 

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије