Читај ми!

„Гласови Маракеша“ – Херберт Штармулер аустријски уметник и филантроп излаже своја дела у Адлигату

У Музеју књиге и путовања Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат отворена је изложба уметничких радова „Гласови Маракеша“ аустријског уметника, филантропа, новинара и издавача Херберта Штармулера (1957).

 „Гласови Маракеша“ – Херберт Штармулер  аустријски уметник и филантроп излаже своја дела у Адлигату „Гласови Маракеша“ – Херберт Штармулер аустријски уметник и филантроп излаже своја дела у Адлигату

Ради се о хибридним уметничким делима, фотографисаним детаљима са улицама Маракеша уобличеним сликарским техникама, по мотивима романа „Гласови Маракеша“ Нобеловца Елијаса Канетија.

Изложба ће бити отворена до 6. јула, а на свечаном отварању Херберт Штармулер је изјавио: „Први пут сам ван Аустрије изложио ову поставку сад у Београду, захвалан Адлигату за све што ради у култури. Тек после Београда, уследиће светска турнеја“.

Херберт Штармулер фотографише поруке урбаних средина, мења их, пресликава, дешифрује, објашњава и преувеличава знакове скинуте са улице. Маракеш, Париз, Беч – сваки град има другачији рукопис. Херберт нам показује скривени језик града. Знакове поред којих немарно пролазимо. Јавни простор се дешифрује кроз приказ детаља, фокусирањем на врло специфичне елементе слојева слике.

Метода је фокусирање. Целина постаје видљива из детаља. Појављују се преовлађујуће, доминантне боје, потези, материјали. Приказане су године, често деценије. То су погледи из градских дубина, из којих се осећања могу доживети, поново проживети. Град непрестано рађа експериментална поља уметности, гомилајући вести о људским радостима, активностима, тензијама и протестима, обликујући их у 'арт брут' савременике.

Херберт Штармулер је организовао мноштво хуманитарних пројеката у Африци, а у Србији је познат као највећи донатор књига у историји нашег народа - сакупио је и поклонио чак 70.000 књига које је у више наврата слао Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат.

Херберт је сакупљао публикације широм Аустрије да би затим шлеперима биле отпремане за Београд. Његове књиге чине значајан део колекције београдског Музеја књиге и путовања, али су завршиле и у више од стотину школских, сеоских и болничких библиотека широм Србије и Балкана.

За своје заслуге добио је Повељу захвалности Адлигата која му је уручена на Скупштини Удружења у САНУ, а носилац је и одличја Српског филантропског форума „за исказано доброчинство, за дарове који су обележили модерно даривање у Србији, за несебичну подршку култури у тешким временима“ коју је добио за Национални дан давања 2022. године.

недеља, 16. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије