Читај ми!

О немоћи цивилизације – награде за представу „Бог масакра“ Краљевачког позоришта

Шездесети Фестивал Заједнице професионалних позоришта Србије, чији је домаћин од 13. до 20. маја било Народно позориште Ужице, донео је представи „Бог масакра” Краљевачког позоришта две награде. Стручни жири доделио је четири равноправне глумачке награде. За улогу Алене у представи „Бог маскара” награду је добио Милош Лазић.

О немоћи цивилизације – награде за представу „Бог масакра“ Краљевачког позоришта О немоћи цивилизације – награде за представу „Бог масакра“ Краљевачког позоришта

Жири Округлог стола критике који су чинили Борислав Матић, Александра Гловацки и др Зоран Максимовић једногласно је донео одлуку да награди представу Бог масакра Краљевачког позоришта.

У образложењу одлуке жири каже: „Ова представа у режији Игора Павловића, која представља заокружено и успешно уметничко остварење, полази од истоимене грађанске комедије Јасмине Резе, али храбро реинтерпретира комад као трагедију која говори о немоћи цивилизације да се суочи са насиљем и да га спречи.

Кроз причу о лицемерству родитеља из наводно префињене грађанске класе и њиховој недовољној бризи о деци, „Бог масакра“ покушава да одговори на питање како је дошло до масакра у „Рибникару“ и доминације насиља у савременом друштву.

Редитељско креативно тумачење драмеоживљава четворо младих, талентованих и уверљивих глумаца – Светлана Миленковић, Александра Аризановић, Владимир Јовановић и Милош Лазић, а извођење представе у камерној поставци ствара осећај интимности између публике и извођача, чинећи публику делом ове приче као што она и јесте у стварности.

Апсолутни победник фестивала је НП Ужице које је за представу Путујуће позориште Шопаловић у режији Милана Нешковића нагарађено је за најбољу представу у целини, режију, сценографију и костим. Крушевачко позориште и представа Режим љубави награђени су за колективну игру.

Краљевачко позориште, овим наградама, наставило је низ успешних наступа на фестивалима у земљи.

четвртак, 20. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије