„Пробуђено стање слике“ – монографија о богатом опусу Зорана Павловића

У оквиру изложбе „Пробуђено стање слике“ Зорана Павловића – сликара, ликовног критичара, универзитетског професора – у Музеју Београда представљена је монографија о овом уметнику.

Монографија садржи неколико целина – улога Зорана Павловића као сликара и протагонисте енформела београдског круга, његова улога као теоретичара овог феномена, као и свеобухватна слику Павловићеве мисије и дела у распону од више декада.

Представља аналитички приступ Павловићевом стваралаштву, али и животу.

„Зоран Павловић има веома стручне, детаљне теоретске текстове о енформелу, тако да је интересантно питање да ли је он као сликар или као теоретичар енформела, како је утицао, једна или друга компонента његове уметничке личности“, каже историчар уметности, Јеша Денегри.

На монографији су радиле две историчарке уметности, Гордана Поповић Васић и Весна Круљац и историчар уметности Јеша Денегри. Издвојили су да је неопходно осврнути се на место које Павловић заузима у српској уметности, као сликар, педагог и теоретичар.

„Издвојио бих овај доминантни пут Зоранов који је у ствари умео да пренесе и студентима. А то је у ствари посвећеност, потпуна посвећеност послу. И ја покушавам исто сада то са моје стране што сам научио од оца“, истиче Милош Павловић, син Зорана Павловића.

Монографија садржи око 170 репродукција у боји из свих фаза и техника којима се Зоран Павловић као уметник бавио.

Књига је употпуњена текстом уметника под називом Реч сликара о његовим уметничким назорима, питањима тзв. инспирације, начину стварања, коришћењу боја, компоновању дела и односу према уметности.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије