Читај ми!

Ноћ музеја у реконструисаној родној кући Јанка Чмелика

И ове године широм света обележен је Међународни дан музеја и Европска ноћ музеја. Тема овогодишње манифестације у Србији била је „Музеји као места за образовање и истраживање”. Манифестацији Ноћи музеја прикључила се и Стара Пазова, отворивши врата реконструисане родне куће народног хероја Јанка Чмелика.

У најкултурнијој ноћи у години, Ноћи музеја поново су отворена врата завичајне куће народног хероја Јанка Чмелика у Старој Пазови. Туристичкој организацији општине Стара Пазова и Центру за културу Стара Пазова успело је да посебним бесплатним програмом и мимо устаљеног радног времена пробуде интересовање музејске и туристичке публике у оквиру популарне целодневне културне манифестације.

„Oдрасла сам у Старој Пазови и једно време ме је чувала бака, такозвана мамика.Тако да сам ја још тада била импресионирана њиховом ношњом иако сам друге вере. Јако ми се свиђају и ове лутке, и мала ношња и велика ношња, има прегршт сукања. Мислим да и за дечаке и девојчице има доста тога занимљивог. И могли би да науче, кроз ово сликовито и визуелно мало ће им бити приближније“, објашњава Мирјана Јовишић Симић.

„Све ово што овде има, да се сачува, наша словачка култура, она гардероба, све обичаје, да се то сачува, да се то види, то ће остати вечито“, каже Ана Очовај. 

У џандар плавој сеоској кући у Чмеликовој улици на броју 62 сакривено је право културно-историјско благо старопазовачке средине.

„Захваљујући Покрајинском секретаријату за културу и Општини Стара Пазова у три фазе кућа је реновирана односно санирана. Успели смо да прикупимо 3.600 предмета на основу добровољних давања наших суграђана и прикажемо ту једну мултикултуралност по којој је Стара Пазова позната и коју негујемо већ преко 250 година, суживот Срба и Словака“, истакао је Миливоје Ковачевић из Туристичке организације Општине Стара Пазова. 

У ноћи музеја богата аутентична збирка представљена је бројним посетиоцима, који се слажу да је кућа овог народног хероја, иначе објекат под заштитом државе, локација коју вреди видети и препоручити.

петак, 14. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије