Александар Јерков добитник Златне књиге Матице српске

Добитник награде „Златна књига Матице српске“ за 2024. годину је др Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" и професор српске књижевности 20. века на Филолошком факултету у Београду.

Златна књига Матице српске биће додељена Јеркову 30. априла, на Дан Библиотеке ове установе. Одлуку о добитнику награде донео је, након јавног позива, жири за доделу ове награде, у саставу др Милан Мицић (председник), др Зоран Ђерић и мр Гордана Ђилас.

Александар Јерков је рођен 1960. године у Београду. Дипломирао је на Групи за југословенске књижевности са општом књижевношћу Филолошког факултета у Београду. На истом факултету одбранио је магистарску, а потом и докторску тезу.

Професор доктор Александар Јерков предаје на Филолошком факултету у Београду предмете везане за српску књижевност двадесетог века и посебне курсеве на мастеру и докторским студијама. Предаје теорију културе, савремену херменеутику и теорију књижевности, а водио је предмете на постдипломским и докторским програмима у земљи и иностранству.

Поред академске каријере, професор доктор Александар Јерков био је уредник више књижевних часописа и издавачких кућа. За књижевну критику, коју објављује од 1977. године, добио је више награда. Објавио је низ књига и антологија. Као управник Универзитетске библотеке Јерков је руководио великим бројем пројеката од националног и међународног значаја.

четвртак, 23. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара