Читај ми!

„Кристали светлости“ Ђорђа Станојевића у Галерији Гете института до 6. маја

У Галерији Гете института у Београду отворена је изложба слика „Кристали светлости“ Ђорђа Станојевића. После вишегодишњег рада у светским престоницама академски сликар и професор сврху своје уметности открио је у воћњаку изнад породичне куће.

Ђорђе Станојевић је пре 15 година напустио београдски атеље и отворио нови у природи, у родном селу Осечина код Ваљева. Штафелај је заменила земља на којој су празна платна под утицајем природних сила и материјала постајала огледала неба. Без обзира на временске прилике, Ђорђе Станојевић увек ствара под отвореним небом.

Од пре две године кренуо сам да радим под дејством енергије светлости и настајале су слике доста дуго у једној кристализацији стварајући унутрашњи простор слике који је све слојевитији. Исто онако како јено дрво расте у природи, оно не може преко ноћи да израсте и неопходно је време да се створе слојеви, да слика сазри, да утрне, добије сопствену зрелост. Имам овде слику која је настајала 10 година. Ја сам њу излагао и враћао у атеље, поново сликао па поново излагао и враћао, али временом сам постајао све зрелији и негде свеснији да то може да буде још комплексније“, наводи уметник.

Слика оживљава када светлост падне на њу. Додир пигмента и светлости ствара садржај. Јављају се кристали у којима, каже уметник, он препознаје истину.

„Сваки пут је слика потпуно нешто непредвидљиво и узбудљиво. Више бих то назвао неким природним реализмом него апстракцијом. То јесте покушај да слика буде огледало неба, да она покупи што више енергије из своје околине у себе и да ту енергију зрачи. Одлазак у природу мени је, пре свега, променио намеру у сликарству – кад сте у затвореном простору, ваша намера је да будете и много паметни, савремени уметник, а када сте у природи имате само једну намеру, а то је да се путем слике или путем скулптуре повежете са бићем“, објашњава Станојевић.

Ђорђе Станојевић је основне, магистарске и докторске студије завршио на Факултету ликовних уметности у Београду.

До сада је имао 45 самосталних и многобројне колективне изложбе у земљи и иностранству. Бави се теоријом уметности, пише критике и есеје у области ликовних уметности.

Његова дела су заступљена у музејима и приватним колекцијама у Србији, Сједињеним Америчким Државама, Кини и многим европским земљама.

Кристале светлости посетиоци могу да виде до 6. маја у Галерији Гете института у Београду.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара