Читај ми!

Три премијере Битеф театра пред публиком до краја лета

Битеф театар, до краја ове сезоне и на почетку следеће, пред љубитеље позоришта доноси три премијере. „Мистерија Душан Васиљев“ премијерно ће бити изведена 18. априла, прво извођење „Острва“ заказано је за 1. јул у Будви у копродукцији Јадранског фестивала игре, а „Кенселовање Сократа“ стиже најпре у Тиват, 22. августа.

Нови Бечеј био је овај пут избор агилне Славице Хинић задужене за „седму силу“, за представљање премијера Битеф театра, до краја ове сезоне и на почетку следеће.

Избор се чини сасвим логичним када се доспе у ту малу варош пуну плаката који или најављују или сведоче о одржаним концертима, позоришним гостовањима и биоскопским представама.

Из носталгичног амбијента Новог Бечеја, брзо се враћамо у реалност привременог финансирања у Београду која планове чини скромним и тешким.

У таквим условима, најављује директор Битефа Милош Латиновић, настају три премијере од којих нас прва чека већ 18. априла.

Мистерија Душан Васиљев аниратна је порука коју Битеф шаље свету који мирише на барут. Сто година од смрти младог Васиљева прилика је, каже Латиновић, да се подсетимо можда и најснажнијих наших антиратних стихова. Човек пева после рата, Жице... помало заборављене, као и историја која их је изродила.

Следећа премијера – Острво – обележиће 15 година рада Битеф денс компаније. За тако посебну прилику, одабран је и посебан гостујући кореограф који долази из Осла. Прво извођење биће 1. јула у Будви, у копродукцији Јадранског фестивала игре.

Београдску публику чека на јесен, као и друга драмска премијера најављена у Новом Бечеју, Кенселовање Сократа редитеља Небојше Брадића. И она настаје у заједници са већ старим сарадницима – Центром за културу Тиват, па је то и место премијере 22. августа.

И на крају, враћамо се на почетак и невеселу причу о привременом финансирању. У таквим условима приводи се крају немогућа мисија припреме Битеф фестивала, најављује самоуверено његов директор Милош Латиновић.

Фестивал се враћа у свој стари термин – септембар, а било би добро да то уједно буде и повратак у салу Центра „Сава“. То зависи, не само од завршетка радова на обнови Центра „Сава“ што Београд жељно чека, већ и од могућности да се уз скромна средства из привремених финансија, приушти нова, ексклузивна и јединствена дворана каква приличи Битеф фестивалу, највећој и најзначајнијој позоришној смотри у региону.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара