Читај ми!

Џиму Шеридану уручен Златни печат Југословенске Кинотеке

Ирском редитељу и сценаристи, Џиму Шеридану, специјалном госту 12. Београдског ирског фестивала (БИФ) уручен је Златни печат Југословенске Кинотеке за изузетан допринос филмској уметности. Награду је, у име Кинотеке, уручила Ксенија Зеленовић, уредница филмског програма у тој установи.

Џиму Шеридану уручен Златни печат Југословенске Кинотеке Џиму Шеридану уручен Златни печат Југословенске Кинотеке

Отворен је 12. Београдски ирски фестивал, а обраћајући се публици, Шеридан је рекао да му је изузетно драго што је поново у Србији и да се нада да ће Србија остати отворена према свету. Публика је, након уручења награде, присуствовала пројекцији филма Моје лево стопало који је Шеридана, а и ирску кинематографију, прославио у свету.

Филм је истинита прича о ирском песнику и сликару Кристију Брауну, који је имао церебралну парализу и који је могао да користи само лево стопало. Овај филм симболизује упорност и, према Шеридановим речима, у Ирској је значајно утицао на перцепцију људи са тешкоћама у развоју.

„То и јесте задатак уметности. Уметник треба да има храброст. Још је Џејмс Џојс рекао да једино што нису могли да му узму је његова храброст. Па, надам се да ни ја нисам кукавица“, рекао је, кроз смех, Шеридан пред београдском публиком.

Јаш Камински, оснивач и директор Београдског ирског фестивала, захвалио је Џиму на свему што је урадио за филм и за Ирску, сећајући се и сам колико је овај филм променио живот особа са тешкоћама у развоју у овој земљи.

Током БИФ-а биће емитована још два Шериданова филма: чувени У име оца који, по његовим речима, представља повратак ненасилне улоге оца и очинства, као и Дуж небеског пута за Акабу, о животу ирског глумца Питера О`Тула. Публика ће моћи да види и филм Дух Ричарда Хариса у ком се Шеридан појављује.

У суботу ће, у оквиру БИФ-а, бити отворене две изложбе фотографија: Минкери, Жозефа Филипа Бевиларда у Пароброду и Things seen, places been Еда Госела у Дорћол Плацу. У 18 сати у Кинотеци у Косовској улици је пројекција филма Фејт и Бранко, а у 20 сати филм о Шинејд О`Конор Nothing Compare.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара