Читај ми!

Пунија читаоница и раст онлајн посета – рођендан Народне библиотеке уз изазове дигиталног доба

Народна библиотеке Србије обележила је 192 године постојања. Основана је указом кнеза Милоша Обреновића као прва установа културе у земљи.

Народна библиотека делује и у реалном и у виртуелном свету – сходно времену у којем живимо. У 2023. години уписала је 8.000 чланова, у читаоници је било 50 одсто више корисника, али највећи раст бележе онлајн посете.

Оно што се за годину није променило јесте чекање на Моморијални центар на Косанчићевом венцу. Прибављају се књиге.

„Говоримо о вредним књигама од 12. до 17 века. Има их у Бечу, има их у Берлину, у Будимпешти у Сент Петерсбургу, има их у Москви. Ми желимо да остваримо тај програм Све српске књиге под једним кровом, да у дигиталном облику скупимо те књиге, да оне буду овде", рекао је Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке.

Национална награда „Јанко Шафарик" за укупан допринос библиотекарству уручена је Селимиру Радуловићу, управнику Библиотеке Матице српске.

„Награда је за мене велика радост јер је посвећена човеку који је био и управник ове библиотеке. Ја сам рекао нешто у беседи – Да бисмо преживели, морамо књигу, смисао књиге претпоставити бесмислу ријалитија и мрежа, јер и о томе сам говорио у више наврата – Док смо били с књигом личили смо на биће, без књиге не личимо на биће", каже Селимир Радуловић.

Поводом рођендана Библиотеке изложена је рукописна књига Ивићево четворојеванђеље из 16. века. На јубилеј и изложба у част 85. година Политикиног Забавника.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво