Читај ми!

Награда Фондације „Тања Петровић“ Драгану Амброзићу

Музички критичар Драган Амброзић овогодишњи је добитник награде Фондације „Тања Петровић“ за изузетан допринос афирмисању културе и уметности у медијима, уз образложење да је успео да споји страст и знање, алтернативу и мејнстрим, непосредну ангажованост и промишљање о музици и поп култури.

„Све је мање рубрика културе у нашим медијима а наша је намера да укажемо да управо у тим малобројним просторима постоје драгуљи новинарства, који могу да буду и узор и инспирација. Са те две речи би могао да се опише овогодишњи добитник награде Фондације 'Тања Петровић'", истакнуто је у образложењу о додели тог престижног признања Амброзићу, које ће свечано бити уручено 28. фебруара у подне у Југословенској кинотеци.

Амброзићеви текстови, како је наведено, нису пуки приказ неког музичког догађаја, већ су есеји кроз који пратимо дух времена.

Амброзић нас „подсећа да постоји простор изван наших уских граница, да постоји поп култура као део ширег, колективног идентитета који нас повезује, мења и обогаћује. Радознао, неуморан и истрајан, показује нам како од тема које смо у овом друштву скрајнули, које занима мали део свеукупне публике, може да се направи не само каријера, већ и врхунско написани новинарски текстови у којима може да ужива свако.

Током времена Драган Амброзић је постао оно што је био слоган часописа Ритам – постао је наш водич кроз популарну културу и у томе је јединствен", саопштено је из Фондације „Тања Петровић", подсећајући и на његов рад на Б92, организацију концерта групе „Продиџи“ (The Prodigy) у Београду 1995. године, те дугогодишњи рад у у Дому омладине Београда, где је уредник програма и музички уредник, задужен за бројне догађаје – од Београдског џез фестивала до рок концерата и трибина...

Са супругом Зорицом Kојић прави изложбе које враћају публику у време када је Југославија живела и у ритму новог таласа, истиче се у саопштењу Фондације „Тања Петровић“.

Рођен 1962. у Београду, Амброзић је студирао психологију и дипломирао комуникологију. Амброзић је започео каријеру 1986. године, када је почео да објављује текстове и музичке критике у Студенту, а наставио је у Року, Беорами, НОН-у, Младости, Ставу, затим у Ритму (1989-1991), чији је био један од оснивача и музички уредник, потом и главни уредник и издавач (1991-1995).

Објављује редовно критике, есеје и интервјуе у недељнику Време (од 1997), као и на сајтовима и порталима Б92 (1998-2004), Попбокс (2005-2013), те Нова.рс (2020-). Објавио је до сада око 4.000 текстова о популарној музици и поп-културним феноменима.

Верујући да је организација концерата група о којима пише природан продужетак писања о музици – први пут се укључио у промотерски рад 1990. гостовањем америчког алтернативног бенда „Нова Моб“ у Kлубу ФЛУ – Академији (1990). Kонтинуирано од тада организује гостовања страних извођача у Србији.

Између осталог, био је програмски уредник Kлуба ФЛУ (1994-1996), водио је Kонцертну агенцију Б92 (1999-2004), а од 2003. године уређује програм Главне бине фестивала Егзит у Новом Саду. До сада је као концертни промотер уговорио и реализовао око 3.000 музичких догађаја, претежно страних гостовања важних рок и џез састава.

Члан је многих жирија - од YURM (1988) и Фестивала „Омладина" у Суботици (1989.) до ХЕМИ (2021, 2022). Чест је учесник панел дискусија, предавач и делегат на међународним и регионалним музичким конференцијама.

Kао уредник једног од многих пројеката, учествовао је и у прављењу филма Ево сада видиш да може о првих 40 година бенда „Електрични оргазам“ у продукцији РТС. Са супругом Зорицом Kојић коаутор је запажених изложби „Нови талас у Београду – Пакет аранжман (1981-2021)" (2021), „Брзи, бржи и најбржи бендови деведесетих" (2022), те „Kоја – Ја имам шарене очи" (2023), постављених на платоу испред Уметничког павиљона „Цвијета Зузорић".

Амброзић је 11. добитник награде Фондације „Тања Петровић“ за изузетан допринос афирмацију културе и уметности у медијима, установљене у знак сећања на прерано преминулу новинарку, уредницу и ауторку у медијским редакцијама културе и издавачким кућама Тању Петровић, која је била и градски секретар за културу у Београду. Цео професионални живот посветила је култури и њеном промовисању.

Оснивачи Фондације „Тања Петровић": су Антонела Риха, Борут Вилд, Војка Пајкић Ђорђевић, Kатарина Шпанић Остојић, Оливера Милошевић, Срдан Голубовић, Тамара Пуповац и Јелица Грегановић.

субота, 27. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару