Читај ми!

Брига о читалачком укусу нових генерација – Српска књижевна задруга покренула едицију намењену деци

Српска књижевна задруга покренула је едицију Српска књижевност за децу у тридесет књига.

Српска књижевна задруга објавила је многе вредне књиге за децу. Покретањем едиције у којој ће се наћи благо из националне књижевности за младе, Задруга наставља да брине о добром читалачком укусу нових генерација.

„Српска књижевна задруга је дошла на идеју заправо да направи једну едицију књижевности за децу, српске књижевности за децу која би била адекватна ономе што је пре више од пола века рађено са едицијом Српска књижевност у сто књига. Овде је наравно избор нешто сажетији. У питању је 30 књига и онда је заправо идеја да се два века или више од два века српске књижевности дакле представи, да се одаберу репрезентативни писци од Доситеја Обрадовића до оних који су данас међу нама”, рекао је Милан Алексић, председник уређивачког одбора Едиције.

Приређивачи припадају различитим генерацијама од млађих до најискуснијих. Већ у првом колу свако од њих направио је избор и дао пресек онога што је највредније од сваког аутора.

Било да је реч о родоначелнику књижевности за децу Јовану Јовановићу Змају, помало заборављеном Брани Цветковићу или писцу двојне припадности Григору Витезу.

„Понуђене су све песме Александра Вуча, скоро све поеме и проза, дакле приче за децу које је он објављивао под псеудонимом Чика Аца у Политици за децу. Том посвећен Иви Андрићу је проширио избор Андрићевих приповедака о детињству, о деци. А што се тиче Љубивоја Ршумовића, он је представљен не само својом поезијом, не само својом краћом прозом из различитих етапа. Ту се налазе и краће аутобиографски записи из позне епохе, из збирке Бездан са дном, већ и својом драмом”, каже проф. др Зорана Опачић, члан уређивачке одбора Едиције.

Иако је реч о антологијским изборима, сваки од шест томова има елементе научног издања. Млади читалац, наставник, студент или проучавалац књижевности има све на једном месту.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара