Читај ми!

Шест деценија чува и промовише кључне вредности – Вукова награда као као јединствено признање, али и подстицај

Културно-просветна заједница Србије, јубиларни 60. пут, доделила je престижну Вукову награду у Свечаној сали зграде Генералног секретаријата председника Републике Србије на Андрћхевом венцу у Београду. Одржана је и традиционална свечаност на којој је истакнуто да је то признање једно од најзначајнијих у области културе и образовања у нашем народу, и да већ шест деценија даје снажан допринос очувању и промоцији кључних друштвених вредности.

Жири Вукове награде за 2023. годину радио је у овом саставу: проф. др Дарко Танасковић, филолог оријенталиста, председник Жирија; Живорад Ајдачић, редитељ и драмски писац, Зоран Гутовић, издавач, проф. др Урош Дојчиновић, музички уметник, проф. др Предраг Пеђа Марковић, Бора Дугић, музички уметник, Селимир Радуловић, књижевник, проф. др Елизабета Ристановић, професор ВМА, Радован Трнавац Мића, сликар.

На седници 25. јануара ове године, донели су одлуку да су добитници Вукове награде за 2023. годину: књижевник Мирослав Алексић из Новог Сада, песник и писац Зоран Богнар из Београда, уметнички фотограф Станко Костић (Београд), вајари Љубиша Манчић (Београд) и Милутин Ранковић (Лајковац), књижевник Миомир Нешић (Петровац на Млави), библиотекарка Жаклина Николић (Кладово), историчарка књижевности др Жанета Ђукић Перишић (Београд), историчар професор др Александар Растовић (Београд) и вокални музички уметници Браћа Теофиловић из Чачка.

На предлог Жирија за додељивање Вукове награде, Извршни одбор Културно-просветне заједнице Србије донео је одлуку да Изузетну Вукову награду за 2023. годину добију појединци и установе културе: проф. др Зоран Аврамовић, социолог културе (Београд), Матична библиотека „Љуба Ненадовић" из Ваљева, Милорад Вучелић, новинар – публициста из Београда и Драгољуб Драган Елчић, познати филмски редитељ и професор ТВ и филмске режије на Академији уметности Београд.

„Схватимо ли културу широко, као свеобухватни начин живота, мишљења и осећања једног народа, ето све је то дато код Вука. Међутим, наш велики предак проширио је своје деловање на друге области културе и образовања. Неко је морао да забележи етнолошке податке о Србима, о веровањима и обичајима, неко је морао да образовању дода науку. Тај неко био је Вук”, рекао је др Зоран Аврамовић, социолог културе.

Вукова награда се додељује за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији.

Редитељ и писац Живорад Жика Ајдачић, генерални секретар Културно просветне заједнице Србије (КПЗ) упутио је поздравну реч поводом уручења Вукове награде, за коју је нагласио да представља лауреате који су достигли изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и на свесрпском културном простору.

Ајдачић је подсетио да се награда уручује 60. пут, као и ранијих година, у фебруару, јер је Вук Стефановић Караџић отишао у вечност 7. фебруара давне 1864. године. Тачно 100 година касније, 1964. је установљена Вукова награда као једно од највећих признања у српској култури, уметности, просвети и науци.

„И када се за неколико векова буде писала нова историја српског народа, овај период остаће упамћен, јер је исписан стотинама имена добитника Вукове награде, делима и прегалаштвом људи који су читав живот посветили лепоти, хуманости, миру и стварању, чинећи свакодневно нашу Србију лепшом и бољом, богатијом и знаменитијом. И сада се њима поносимо", нагласио је Ајдачић.

Генерални секретар КПЗ је оценио да је сама церемонија доделе Вукове награде изузетно узвишени чин и додао да награда представља велику част за добитнике, КПЗ, културу, просвету и науке наше земље.

Ајдачић је подсетио да је КПЗ проглашена за националну институцију културе заједно са Српском академијом наука и уметности (САНУ), Матицом српском, Вуковом задужбином, Српском књижевном задругом, Задужбином Доситеја Обрадовића и Задужбином Илије Милосављевића Коларца.

Живорад Ајдачић је званично упутио поздраве присутним гостима, од министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николе Селаковића, преко саветника за културу председника Републике Србије – Дејана Савића, до државног секретара у Министарству културе Миодрага Ивановића и министарске просвете Славице Ђукић Дејановић.

Министарка просвете Републике Србије Славица Ђукић Дејановић је честитала Вукову награду свим добитницима и нагласила да ово признање носи посебан, велики значај, јер обједињује просвету, науку, културу и уметност.

Ђукић Дејановић је подвукла важност Вука Стефановића Караџића (Тршић, 1787 – Беч, 1864) и издвојила његову вишеструку улогу као реформатора српског језика и српског писма, сакупљача народних песама и умотворина, писца првог речника српског језика, те додала да његов рад има огроман допринос у историјским, етнолошким и етнографским наукама уз немерљив значај.

Вук Караџић је био филолог, антрополог, књижевник, преводилац и академик, и сматра се да је апсолутно најзначајнији српски лингвиста 19. века, као и најважнија личност српске књижевности прве половине 19. века.

Министарка просвете је истакла колико је Караџић дао свој допринос заснован пре свега на образовању, што је њен ресор у министарству, те да држава Србија чини све што је у њеној моћи да образовање буде увек доступно свима.

„Вукова награда представља изузетно очување културне баштине посебно у данашње време, обједињује све области уметности, визуелне, музику, филм, књижевност, театар. Желим Културно-просветној заједници даљег успеха у раду, а да ово високо престижно признање каква је Вукова награда, настави традицију награђивања најбољих", закључила је Славица Ђукић Дејановић.

Награда која има посебну тежину и значај

„Награђујући вредна достигнућа појединаца и установа, признање које носи име великог Вука Караџића све време постојања верно одсликава оно најбоље што Србија има, повезујући традицију и очување културног наслеђа са савременим стваралаштвом“, рекао је државни секретар у Министарству културе Ивановић.

Према његовим речима, окосница читавог живота Вука Караџића била је просветитељски рад на ширењу писмености, културе и образовања и стога Вукова награда има посебну тежину и значај, не само за културну заједницу, већ и друштво у целини.

„Чувајући сећање на реформатора српског језика и ћириличког писма, на јединствену личност која је записивањем усменог стваралаштва сачувала народну књижевност и представила је Европи, Вукова награда је за њене добитнике у исто време велика част и још већи мотив да следе пут великана наше историје. Тај пут није био омеђен и прекривен искључиво шароликим пољима науке и културе, већ и делима истинског патриоте који је своју земљу и свој народ представљао на начин који и данас завређује дубоко поштовање“, указао је Ивановић.

Државни секретар је додао да Вукова упорност, посвећеност и прегалаштво треба да буду светионик за све који су овенчани овим признањем.

„Вредности које је Вук афирмисао још више треба да буду путоказ млађим генерацијама и неким будућим добитницима Вукове награде, који тек проналазе своје место на културној сцени. Њима неупитно морамо предочити да живимо у времену испуњеном најразличитијим изазовима“, напоменуо је држави секретар.

Ивановић је истакао да само неговањем и константним представљањем драгоценог културног наслеђа можемо амортизовати нежељене ефекте тих изазова.

„Да бисмо остали оно што јесмо, морамо бити достојни потомци Вука и Доситеја, Тесле и Пупина, и свих других српских великана“, нагласио је Ивановић.

Истичући да је децентрализација један од приоритета културне политике Републике Србије, Ивановић је рекао да је веома важно што су као и ранијих година, међу добитницима поново и лауреати из читаве земље. Подсетио је да је Министарство културе прошле године верификовало сарадњу са Министарством просвете, науке и технолошког развоја чиме је остварен значајан искорак у развоју културних потреба код школске популације у свим деловима земље и изразио уверење да ће повећање обима културних садржаја у образовном систему допринети да се што више младих отисне у свет уметности и науке и да ће једнога дана поносно да стоје међу добитницима овог вредног признања.

„Министарство културе веома поштује улогу и значај Вукове награде у афирмацији достигнућа у култури и образовању, областима које су нераскидиво повезане и које представљају најснажнији ослонац сваке државе и сваког народа. Стога ћемо и у времену које долази наставити да пружамо подршку напорима Културно-просветне заједнице да овим признањем истовремено негује сећање на јединствену личност српске културе и подстиче садашње и будуће генерације да искористе свој таленат и креативност на најбољи начин“, поручио је Ивановић.

Захваљујући организаторима на истрајности у додели вредног признања, уз жељу да наставе успешну мисију очувања истинских вредности, на добробит српске културе и друштва, Ивановић је честитао добитницима јубиларне, 60. Вукове награде, и пожелео да им она буде најбољи подстицај у даљем раду и више него довољан разлог да остану достојни следбеници дела Вука Караџића.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара