Мирко Зуровац добитник награде „Никола Милошевић"

Жири за награду „Никола Милошевић“, коју додељује Радио Београд 2 за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, на свом завршном заседању, које је овај програм преносио уживо, одлучио је да овогодишње признање „Никола Милошевић“ добије Мирко Зуровац за дело „Онтологија уметности“, у издању Службеног гласника.

У образложењу жирија, који је радио у саставу: проф. др Зоран Пауновић (председник), проф. др Уна Поповић и проф. др Миланко Говедарица, наводи се да је двотомна студија „Онтологија уметности“ Мирка Зуровца, посвећенa, како то сам аутор каже, фундаменталној дисциплини унутар естетике. „Онтологија уметности“ се бави бићем уметничког дела у најпрегнантнијем филозофском смислу.

„Ово темељно истраживање представља саму срж начина на који се професор Зуровац бави естетиком и, могло би се рећи, завештање које је својим дугогодишњим радом оставио нашој филозофској и културној баштини“, наводи се у саопштењу жирија. „Књига је написана врло пријемчивим стилом и упркос својој обимности и мноштву обрађених аутора и тема, лако се чита. Као таква, она заиста може послужити као вредно штиво како онима који се тек упознају са естетиком, тако и онима који се њом дуго баве; што је у академској продукцији редак квалитет“, стоји у саопштењу жирија.

Мирко Зуровац (1941), један је од водећих српских филозофа са великим међународним угледом у области естетике. Дипломирао је на Филозофском факултету у Сарајеву, а докторирао на Београдском универзитету. Поред естетике, предавао је и онтологију. Дуже од две деценије био је шеф Катедре за етику и естетику, а био је и председник Естетичког друштва Србије. У својим радовима претежно се бави онтолошком проблематиком, савременом филозофијом, феноменологијом и, највећим делом, естетичком теоријом, схваћеном углавном као теоријом лепоте. Објавио је више од 300, углавном већих студија и расправа, у различитим часописима и мноштво превода текстова и књига с француског језика. Његова „Велика естетика“, замишљена као филозофска дисциплина, обухватила је запажене књиге „Идеја естетике“, „Три лица лепоте“, „Методско начело естетике“, „Тешкоће у заснивању естетике“...

У најужем избору за овогодишњу награду „Никола Милошевић“ биле су још књиге Горана Гаврића „Робокап и филмски двојници: филозофија и филм“, у издању Филмског центра Србије и Снежане Калинић „Границе могућег и могуће границе у дистопијским драмама 20. века“ у издању Филолошког факултета.

Награда „Никола Милошевић“ биће уручена 9. фебруара на свечаности на којој ће Радио Београд 2 обележити 66 година постојања. На свечаности ће бити представљена и књига о делу „Тумачење лирске поезије: Од теорије до интерпретативне праксе“ Тихомира Брајовића, прошлогодишњег добитника признања „Никола Милошевић“.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара