„Књига о Титу“ – лични поглед Добрице Ћосића на Јосипа Броза

Над рукописом „Књига о Титу“, који представља лични поглед на важан период наше историје, преминуо је Добрица Ћосић, један од највећих српских књижевника. Свој однос са Јосипом Брозом Титом, који се временом мењао, описивао је дуго, све до смрти, у 93. години.

„Без обзира на то што делује хронолошки, то је једна врста приче где ми пратимо како један човек улази у свет тако што верује у једну идеју, ствара свет на основу тих идеја, да би га након тога срушио“, каже уредник Марко Крстић.

Писац оживљава важне догађаје од првог сусрета са Титом до прекида односа, након сазнања о смени Ранковића, и говори о личностима које су учествовале у распаду земље. О томе како је писац и политичар Добрица Ћосић проживљавао свој однос са Титом, сведоче његови најближи.

„Очекивала сам да ће бити барем десетак књига о Титу, јер су то били изузетно паметни људи. Много духовитији од мог оца и много више мржње гајили према Титу. Међутим, ниједан од тих његових пријатеља из Симине 9А није написао књигу о Титу. Ја сам онда извукла све што је Добрица писао о њему и дала ако може да се искористи“, навела је ћерка Добрице Ћосића, Ана Ћосић Вукић.

Академик, писац, романсијер и есејиста, политички и национални теоретичар написао је култне романе: Корени, Деобе, Време смрти, Време зла, Време власти… Представљање књиге, на коју се чекало десет година, изазвало је велику пажњу публике.

понедељак, 03. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије