Стево Грабовац добитник Нинове награде за роман "Послије забаве"

Добитник Нинове награде за 2023. је Стево Грабовац за роман "Послије забаве". Жири, у саставу Милена Ђорђијевић, Жарка Свирчев, Виолета Стојменовић, Тамара Митровић и Горан Коруновић, саопштио је име овогодишњег лауреата у хотелу "Москва".

Стево Грабовац добитник Нинове награде за роман "Послије забаве" Стево Грабовац добитник Нинове награде за роман "Послије забаве"

Нинову награду, која се додељује за најбољи роман објављен на српском језику у претходној години, добио је Стево Грабовац за дело „Послије забаве“. 

Од 188 наслова на конкурсу, направљен је ужи избор од дванаест, а потом се у најужем избору нашло пет романа: „Пакрац“ Владана Матијевића, „У земљи Фрање Јосифа“ Љубомира Кораћевића, „Аутосекција“ Срђана Срдића, „Песма о три света“ Владимира Пиштала и „Послије забаве“ Стеве Грабовца. Овај последњи чланови жирија прогласили су за најбољи роман објављен 2023. године.

Стево Грабовац (Славонски Брод, 1978) објавио је до сада збирку песама „Станица непостојећих возова“ 2007. године, а његов први роман „Мулат албино комарац“ нашао се 2019. у најужем избору за Нинову награду. Живи и ради у Бањалуци.

О почетку романа „Послије забаве“ , објављеног у издавачкој кући Имприматур, писац Стево Грабовац раније је рекао Мићи Вујичићу у интервјуу за Нин:

„Роман отвара реченица: ‘Прича коју желим да испричам говори о једном ужасном злочину.’ И око ње се, као кругови на води, шире судбине ликова који су посредно или непосредно повезани са самим злочином.“

А онда о злочину: „Злочин који се помиње односи се на убиства око двадесеторо ромске дјеце у околини Босанског Брода, некад у љето хиљаду деветсто деведесет друге. Иако се ово десило током рата у Босни и Херцеговини, сама убиства нису имала никакве везе са вјерским и другим разлозима због којих се, наводно, ратовало, већ су почињена из просте економске рачунице – ради илегалне трговине људским органима.“

Грабовац додаје да је овај догађај врло брзо пао у заборав, јер није био интересантан ниједној од три бивше зараћене стране, „а вјероватно и због неких ‘виших’, обичним смртницима недокучивих разлога“.

Ипак, роман се не бави самим истраживачким процесом, објашњава писац, коме је циљ да се дође до неке истине, можда више поставља питање – „шта је истина“, бави се немоћима писања, уопштено питањем смисла писања о таквим стварима, када тој дјеци покушава дати људска лица која су одавно изгубили.

„Приповједач, који се зове исто као и ја, а зове се тако јер нас обојицу опсједају иста питања и исти кошмари“, казао је том приликом овогодишњи добитник Нинове награде, „а сасвим је свеједно да ли ће га читалац у потпуности поистовијетити са мном или неће, заправо говори о својим покушајима писања и колико га је то као проклетство пратило кроз живот.“

„Он је неуспјешни писац из провинције који покушава да реконструише личну историју свог покојног оца, иако о њој не зна готово ништа. Чини то због тога, јер је и његов отац као и он сам, био писац у покушају, генетски или судбински – то је његов завјет који не може да испуни, а осим тога, управо је његов отац особа која је непосредно покренула лавину самих догађаја који су водили ка открићу злочина поменутог у књизи“, закључује Грабовац.

Ово је и значајан јубилеј за Нинову награду, јер је први пут додељена пре седам деценија, 1954. године, а њен први добитник био је Добрица Ћосић за роман „Корени“.   

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара