Вашари – чувари традиције, заната и потрошачке културе

У Манаковој кући у Београду у току је изложба „Традиција вашара у Србији“, организована с циљем неговања заједништва и традиције. Аутор изложбе је Етнолошка секција Музејског друштва Србије.

Поставка обухвата разноврстан архивски материјал настао од средине 20. века до данас. Представљене су особености народног живота и колективних манифестација.

„Вашари постоје још од средњег века… Најпознатији вашари су тренутно у Руми, Шапцу и Дебељачи имамо и наш Београдски вашар на сајму“, каже ауторка изложбе Светлана Митровић.

Од самих почетака вашари су били догађаји на којима се трговало. Вршила се робна размена производа домаће радиности и старих заната. Одржавани су најчешће у црквеним портама и до данас су остали место сусретања.

Задржали су симболичку функцију која укључује и савремене феномене потрошачке културе и хиперпродукције.

„Веома важан је некада био друштвени значај … склапали су се разноразни послови“, наводи Светлана Митровић.

Део поставке чине и фотографије Станоја Бојовића, фотографа који је документовао вашаре на територији целе Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, а чији се легат чува у Етнографском музеју. Изложба је реализована као пројекат Етнолошке секције Музејског друштва Србије.

понедељак, 27. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије