Читај ми!

Украјински класични балет донео у Београд магију Чајковског и оживео Крцка Орашчића

Украјински класични балет гостовао је у МТС дворани са чувеним балетом „Крцко Орашчић“ Петра Иљича Чајковског у кореографији Валерија Петровича Ковтуна.

Децембар је месец за најлепшу божићну бајку о девојчици Клари и дрвеном лутку, с којим доживљава чудесне договодовштине у свету маште.

Прича о вечитој борби добра и зла, испричана је кроз традиционалну кореографију легендарног Валерија Петровича Ковтунова, обогаћену модерним елементима.

„Дуго смо у овој врсти уметности и изнели смо много верзија Крцка Орашчића и преузели смо најбоље делове свих досадашњих и креирали нову. Користили смо и неке елементе из кинематографије и других области тако да то није само балетска представа“, каже уметнички директор ансамбла, Иван Журављов.

Трупа „Украјински класични балет“ наступа широм света и посвећена је очувању традиције класичног балета, као и истраживању модерног израза. С њима наступају реномирани солисти престижних европских театара.

„Свако извођење за мене је велика одговорност, али овога пута бих рекла да осећам дуплу одговорност, с обзиром на то да први пут наступамо у вашем граду. То је све позитивна трема“, истакла је балетска уметница Лариса Христал.

Музику за балет Крцко Орашчић Чајковски је компоновао 1892. по мотивима бајке Ернеста Хофмана. Данас је један од најпопуларнијих балета и редован је део репертоара балетских театара широм света.

То потврђује и распродат наступ Украјинског класичног балета, који ће у марту следеће године, на истом месту, извести Лабудово језеро.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара