Читај ми!

О трагању за љубављу – „Сидро на дну ноћи“ посвећено тинејџерима

„Сидро на дну ноћи“ назив је првог романа писца и учитеља Милана Дабовића, који је читалачкој јавности познат по поезији. Издао је три збирке песама, а приповест о сидру на дну ноћи посветио је тинејџерима.

Пауна је девојчица која живи са дедом на селу. У звезданим ноћима покушава да разуме свет око себе, зашто је отац напустио њу и њену мајку, зашто се другарице тако понашају према њој...

Себе доживљава као ружу од трња иако се труди да буде добро дете у свему, каже аутор романа Сидро на дну ноћи Милан Дабовић.

„Аманет љубави према себи, будући да дете, које пролази кроз развод родитеља се природно запита – да ли га родитељи воле. Онда има и пољуљан осећај љубави према себи, тако да долази до тога да не верује у себе, у своју лепоту и у све што она јесет. Сидро на дну ноћи – то би био неки терет који носимо у себи који је драгоцен, нешто што нас чува и оптерећује. Без чега не можемо а са чим нам није лако. То су њени родитељи, то јест љубав према њима. Она воли оца и мајку а раздвојена је од њих. Чувајући то сидри у себи, односно ту љубав, она чува и себе“, рекао је Милан Дабовић.

Подељен у два дела Ружа од трња и Сидро на дну ноћи, роман Милана Дабовића је емотивна и поетска прича о трагању за љубављу и разумевањем из угла тинејџера.

„Као учитељ, сећам се, са децом која живе у породицама, или су ту бракови који су разведени, или су у разводу, а чак има и деце која живе у целовитим браковима а имају проблем са тим да од родитеља немају пажње. Много тога деца носе у себи и не деле док не виде да постоји та могућност. Неке ствари је тешко покренути са родитељима. На пример, дете са којим сам причао о разводу, није могло о томе да прича са оцем ни мајком. Отворио се преда мном и ту је било и суза и смеха и након тога се родила идеја да бих могао другој деци да понудим одговоре, а како другачије него овако“, додао је Дабовић.

На структуру романа битно је утицала поезија, коју Милан Дабовић објављује више од једне деценије. У том смислу Сидро на дну ноћи на јединствен начин обрађује проблеме деце данас. Први критичари су били ђаци.

„Као учитељ, сећам се, са децом која живе у породицама, или су ту бракови који су разведени, или су у разводу, а чак има и деце која живе у целовитим браковима а имају проблем са тим да од родитеља немају пажње. Много тога деца носе у себи и не деле док не виде да постоји та могућност. Неке ствари је тешко покренути са родитељима. На пример, дете са којим сам причао о разводу, није могло о томе да прича са оцем ни мајком. Отворио се предамном и ту је било и суза и смеха и након тога се родила идеја да бих могао другој деци да понудим одговоре, а како другачије него овако“, додао је Дабовић.

Писац и учитељ у ОШ „Браћа Барух“ тренутно пише нов роман а ускоро треба да изађе и његова четврта збирка поезије Међуречје.

недеља, 02. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије