Читај ми!

Пут у прошлост - почео Фестивал ауторског филма

Српском премијером филма „Лост кантри“ редитеља Владимира Перишића отвара се 29. Фестивал ауторског филма. Током осам фестивалских дана биће приказана 82 филма, а у конкуренцији за награду „Александар Саша Петровић“ је 12 остварења из целог света.

Радња филма Лост кантри Владимира Перишића је смештена у 1996. годину и почетак студентских демонстрација против режима Слободана Милошевића.

Петнаестогодишњи Стефан суочава се са чињеницом да је његова мајка портпаролка владајуће странке, а његови школски другови подржавају протесте. Јован Гинић је за ту улогу награђен у Кану и Сарајеву.

„Оно што смо ми живели тих 90-их са та четири рата, са ратом против НАТО, то делује као један холивудски трилер. Мене је увек интересовало, у смислу представљања, колико је моје искуство историје друкчије од оног како га филм представља. Та тачка гледишта детета која је тачка гледишта на политику и историју кроз одшкринута врата дечје собе је оно што ме је интересовало”, каже редитељ Владимир Перишић.

Мотив пута и преласка обележава филмове у такмичарском програму, без обзира да ли је реч о путовању у личну прошлост или у трауматичну историју властите земље.

Највеће интересовање је за главни програм. Неке пројекције већ су распродате. Интригантна је и целина под насловом „Сирово''. Ту су филмови аутора који отварају нове теме.

„Најзначајнија остварења из Берлина, награђени филмови из Кана и на самом крају, победник Венецијанског фестивала. Велико интересовање свакако влада за филмове великана који су обележили многобројна претходна издања Фестивала ауторског филма – Вим Вендерс са филмом Савршени дани који је јапански кандидат за Оскара, Кен Лоуч, Бертранд Бонело…'', објаснио је Игор Станковић, директор Фестивала ауторског филма.

Редитељ Боро Драшковић овогодишњи је добитник награде „Поглед у свет: Војислав Вучинић“, која се додељује за целокупан допринос филмској уметности.

Драшковићев опус је „фасцинантан уметнички увид у феномен насиља“, стоји у образложењу, а визуелни идентитет 29. Фестивала ауторског филма је инспирисан његовим црноталасним филмом Хороскоп.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије