Читај ми!

Фестивал ПИП окупио у Алексинцу љубитеље позоришта

Једанаесто издање Фестивала првоизведених представа одржава се у алексиначком Центру за културу под слоганом „Јуче, сутра, данас...“. Фестивал посвећен драмским писцима трајаће до 27. новембра.

Текстови пет такмичарских представа на фестивалу у Алексинцу инспирисани су документом. На отварању – Било једном на Бријунима у режији Кокана Младеновића. Текст је инспирисан фотографијом сусрета холивудског пара Бартон – Тејлор и Тита и Јованке.

„Нисмо имали јасан концепт нити текст, нити предложак текста, него просто нас петоро и драматург Димитрије, нас шесторо смо седели за столом, читали разна документа скидали с интернета из књига извлачили“, прича глумац Милан Марић.

„Чини нам се да нам је то била намера да без икаквих политизација, без икаквог сећања на то време, него да се запитамо ко су већи глумци – да ли су политичари већи глумци од тих холивудских звезда“, истакао је глумац Бранислав Трифуновић.

Нове ципеле су као нови текст, никад не знате да ли ће вам бити удобне, каже селектор фестивала Небојша Брадић. Изазов пак сваког фестивала је да опстане и не само то. 

„Позориште данас има један веома битан задатак, не само у малим срединама какав је Алексинац, јесте да одржава ону меру културе и ону меру укуса која неповратно нестаје под притиском популарности, славе, интереса по сваку цену и онога што зовемо насиљем на сваком кораку“, објашњава Брадић.

„Цео град живи за овај фестивал, све институције помажу установе у култури, много волонтера, много љубитеља позоришта тако да без икаквих проблема ПИП живи из године у годину и расте из годину у годину“, каже Милош Паовић из Центра за културу и уметности у Алексинцу.

Фестивал се завршава у понедељак доделом награда од којих је назнајачајнија „Слободан Селенић" за најбољи драмски текст.

четвртак, 22. фебруар 2024.
6° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво