Читај ми!

Најбољим, најкреативнијим и највреднијим награде Народног позоришта

Народно позориште обележило је 155 година постојања, наградило најбоље, најкреативније и највредније годишњим наградама и признањима за Драму, Оперу и Балет. Најзначајња награда „Раша Плаовић“ уручена је глумцу Ненаду Јездићу за улогу Боре Шнајдера.

Умешно ујединивши глумачку вештину и сценску харизму са специфичним хумором и иронијом, Ненад Јездић је лик Боре Шнајдера интерпретирао уверљиво, прецизно, размаштано и доследно – образложио је жири награду за најбоље глумачко остварење на свим београдским позоришним сценама.

„То је тај опортунизам српски, то је та спремност нашег човека да се понизи, да се унизи. То је та карактеристика која вековима провејава код нашег човека. То је то пењање ка статусима, успињање на тим друштвеним лествицама. То је генерално проблем нашег менталитета. Тако смо Егон и ја закључили да би могла да буде Борина реченица по стиховима оне песме: Пристао сам бит ћу све што хоћеш“, рекао је лауреат награде „Раша Плаовић“. 

Свечано за век балета дефиле ансамбла и полазника школе „Лујо Давичо“, одломци из Жизеле, Лабудовог језера, Краљице Марго и Гусара. А признање за најбоље остварење понела је солисткиња Ивана Савић Јаћић за улогу у Балетском триптиху Инфинитас.

„Три кореографа Маша Колар, Милош Исаиловић, Игор Киров, су направили једну дивну представу са дивном уметничком визијом за публику за нас играче да смо сви уживали у том раду“, каже солисткиња Балета Народног позоришта.

Улога Форда у Вердијевој опери Фалстаф, Драгутину Матићу донела је награду за најбоље индивидуално уметничко остварење.

„Ово је комична Вердијева опера и уопште цео језик композициони је био један нови и неспецифичан за Вердија. За цео ансамбл ово је био један велики изазов и један леп тимски рад“, истакао је првак Опере Народног позоришта. 

Најбоља представа Националног театра ове сезоне су Селенићеви Очеви и оци, у адаптацији Кате Ђермати и режији Вељка Мићуновића.

петак, 17. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара