Читај ми!

Утисци из Кине: Београдска филхармонија добила овације публике али и похвале стручне критике и медија

На јединственом „Путу музике“ по Кини, Београдска филхармонија је од 4. до 19. новембра прешла скоро седам и по хиљада километара.

Након двадесет и три године, Београдска филхармонија се вратила у Кину турнејом поводом велике међународне промоције стогодишњице оркестра, уз привилегију да се представи у врхунским музичким центрима. Тако је наступом Београдске филхармоније заједно са диригентом Немеом Јарвијем, свечано отворен нови комплекс „Појас и пут“ у Сијану, затим је уследио концерт у Великом театру Вејфанга, потом најважнији концерт – у елитном Националном центру за извођачку уметност у Пекингу. Турнеја је крунисана наступом у Шангају у оквиру респектабилног Међународног уметничког фестивала.

Гошће Београдске хронике Тијана Милошевић, концертмајстор, и Јелена Милашиновић, менаџерка за односе с јавношћу, рекле су поводом турнеје Београдске филхармоније „На путу музике“, да је између осталог, било важно имати добру вољу и енергију која се „пресликава у тимски дух“. Међу члановима Филхармоније владало је лепо расположење, што доказују и величанствени снимци из концертних дворана, где су наступали.

„Имају изузетне програме, изузетне уметнике које доводе велике буџете. Заправо озбиљно улажу стратегијски кроз те сјајне уметнике. И образују своју публику и на тај начин граде, изграђују инфраструктурно масу дворана изузетних, и то је заиста импресивно. Сјајна је акустика, једна атмосфера изузетна, пуне дворане су биле заиста. Имали смо ту част и да отворимо нову дворану која се састоји практично од пет дворана у Шијану. То изгледа као пет цветова. Ми смо били у једној наступали, и како сам разумела, они углавном имају, у вези свега, имају симболику, што је нама онако врло инспиративно и тих пет цветова представљају пентатонику”, рекла је Тијана Милошевић.

Поред овација публике, чланови Филхармоније похваљени су и од стране стручне критике и кинеских медија.

„Велика турнеја у Кини и служила је за међународну промоцију стогодишњице нашег оркестра и да се заиста та једна поносна традиција представи у једној земљи која то итекако уме да цени. Тако да треба се сетити да овај позив је био заправо захваљујући великом Зубину Мехти, који нажалост није могао са нама да крене на турнеју, тако да је програм био донекле биран и са његове стране”, додала је Јелена Милашиновић.

„Лепо смо прошли Кином, дизали публику на ноге, што су нам заиста тамошњи промотери и организатори рекли да уопште није чест случај, да је публика врло захвална, има већ своју националну културу слушања. Будући да се организатори веома око тога труде, али мислимо да их је посебно дирнуло то јер је Београдска филхармонија нашла свој начин да споји кинеску и српску културу, тако да су наши бисови били најпре, јер смо свирали традиционалну и вољену патриотску кинеску песму Моја домовина, која је заиста врло дирнула домаћина, после тога Грлицу Стевана Христића”, испричала је Милашиновићева.

Из Београдске филхармоније најављују да „нема одмора“ и да већ у петак 24. новембра имају концерт посвећен филмској музици Ениа Мориконеа на Коларцу.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара