Читај ми!

Позоришни фестивал у кругу тројке

У Центру културе Раковица је доделом награда затворен 16. Фестивал победника фестивала.

Овај фестивал је значајан по томе што нуди ретку прилику позориштима из унутрашњости да своју продукцију прикажу београдској публици и добар је пример децентрализације културе у Србији, али и у Београду.

Сваке вечери је сала у Раковици била испуњена до последњег места. Представе су у такмичарском програму извели ансамбли позоришта из Ниша, Зајечара, Зрењанина, Крагујевца и Лесковца.

Најбоља представа по одлуци стручног жирија, у чијем саставу су драматург Жељко Хубач, глумица Нада Блам и позоришни редитељ Ненад Тодоровић је Дечко из последње клупе Хуана Мајорге, у режији Тијане Васић, у продукцији Народног позоришта „Тоша Јовановић" из Зрењанина.

Награда за најбољег глумца/глумицу додељена је Сузани Грујић за улогу Терезе, у представи Сећање воде, по тексту Шиле Стивенсон, у режији Оље Ђорђевић, у продукцији Народног позоришта Лесковац.

Специјална награда припала је Исидори Милосављевић за драматуршку адаптацију Молијеровог Уображеног болесника, у режији Ђорђа Нешовића, у извођењу Књажевско – српског театра из Крагујевца.

Жири новинара (Борка Голубовић Требјешанин – Политика, Оливера Милошевић – РТС, Вукица Стругар – Вечерње новости, Марија Миљевић Рајшић – РТС, Сузана Судар – нова.рс) донео је једногласну одлуку да Специјалну награду додели Тијани Васић за инвентивни редитељски израз којим је измаштала представу Дечко из последње клупе Народног позоришта „Тоша Јовановић" у Зрењанину.

Жирији публике коју су представљали Весна Кљајић, наставник разредне наставе, Јасмина Сенић, професорка српског језика и књижевности, и др Анђела Караферић, интерниста – онколог, је најбољом прогласио представу Сећање воде Народног позоришта Лесковац.

Била је ово узбудљива недеља у Центру за културу и образовање Раковица која је публици, у избору селектора Милована Здравковића, понудила програм који се ретко виђа у престоници, а који је показао је да позоришни живот пулсира и у Србији.

„Са Фестивалом победника фестивала испунили смо наш незванични слоган 'Позориште у кругу тројке'. Наша идеја је децентрализација културе. Окупили смо у Раковици представе које су награђиване на српским позоришним фестивалима и показали да култура може бити присутна и ван градског језгра", истиче Маријана Бутилија, директорка Центра за културу и образовање Раковица. Она посебнонистиче велико интересовајне публике.

У част награђених је монодраму Бог те мазо по мотивима прозе Бранка Ћопића извео глумац Зоран Карајић.

четвртак, 24. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи