Читај ми!

Ученици Математичке гимназије моћи ће да завире у Хиландарску ризницу

Обележавајући 825 година постојања, манастир Хиландар и Математичка гимназија склопили су меморандум о сарадњи. Отворена је и изложба фотографија „Хиландар у објективу монаха Милутина Хиландарца“.

Идући путем Светог Саве, ученици Математичке гимназије ће током године посећивати манастир Хиландар. То је само део програма који је предвиђен управо успостављеном сарадњом.

„Ученици ће једном годишње имати литерарни конкурс где ће писати о Хиландару и свом виђењу Хиландара. Имамо идеју да ученици снимају кратке документарне филмове где ће показати свој таленат да примене технологије из 21. века, везане за слике из Хиландара или филмове из Хиландара“, објашњава Мирјана Катић, директорка Математичке гимназије у Београду.

Уз манастире су се некада налазиле болнице и школе. Отуда и подсећање да смо имали универзитет нешто млађи од Оксфорда, али нешто старији од Сорбоне.

„Манастир Хиландар је први српски универзитет и у њему се чувају докази да је наш народ имао шта да уложи и да постави у темеље модерне Европе. Хиландарска ризница чува многе доказе о томе. Ми као садашње братство имамо жељу да поделимо нешто од тога са ученицима Математичке гимназије и са осталим младим људима“, каже архимандрит Методије игуман манастира Хиландар.

Изложба фотографија које говоре о животу Хиландара – Хиландар у објективу монаха Милутина Хиландарца – моћи ће да се види наредних месец дана.

Биће отворена и соба која ће сведочити и чувати доказе о манастиру који траје више од осам векова. Братство Хиландара припремило је и прве дарове за ту собу.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара