Читај ми!

Најбоље представе региона на Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу

У Ужицу је у току 28. Југословенски позоришни фестивал, који окупља позоришта из региона. Ове године на фестивалу су представе по једног позоришта из Загреба, Сарајева и Подгорице и четири београдска позоришта. Фестивал се завршава у уторак, доделом награда.

Овогодишњи слоган „Шта мислиш о свом оцу“ нит је која повезује седам фестивалских представа. Почело је Децом Народног позоришта Београд, постављеном као опера у 17 песама. Друго вече било је у знаку Едипа Југословенског драмског позоришта.

Градско драмско казалиште Гавела из Загреба на фестивалску сцену донело је Наш разред, мучну причу о односу Пољака и Јевреја кроз 20. век.

„Надам се да бар у казалишту можемо барем пробати затворити тај круг зла и насиља и зато сви у казалиште, а не у ратове“, поручује Хрвоје Клобучар, Рyсек у представи Наш разред.

Ансамбл Народног позоришта из Сарајева одиграо је Иванова о неуклапању у свет паланке и промене које време и околности доносе.

„Ту је љепота Чехова и љепота позоришта што може да пренесе једну такву мисао, а да људи који тако мисле не реагују пуно јер ће их околина примјетити“, каже Зијах Соколовић, гроф Шабељски.

На фестивал радо долазе глумци али му се Ужичани посебно радују јер, како кажу, имају јединствену прилику да гледају најквалитетније представе из региона.

„Све представе су настале из једне свеже и живе енергије и потребе за једним савременим изразом и исказом у овим временима“, истакао је Немања Ранковић, уметнички директор Југословенског позоришног фестивала.

После седам фестивалских дана најбољима ће стручни жири доделити девет награда Ардалион.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара