Читај ми!

„Записи с предумишљајем“ и заоставштина Милутина Дедића у Галерији РТС-а

У Галерији РТС представљена је књига „Записи с предумишљајем” Милутина Дедића, и отворена изложбе слика, цртежа, дневника и предмета из заоставштине уметника. Књигу су као коиздавачи објавиле Епархија далматинска и наша кућа.

Звали су га сликаром културне баштине, свакодневног живота и обичног човека. Чесме, воденице и манастири били су омиљени мотиви Милутина Дедића.

Уметник енциклопедијског знања и дечачке радозналости, до позних година непрекидно је путовао, разговарао са људима, цртао и записивао, увек с добрим предумишљајем.

„Пошто су људи из Шибеника такви да често воле да разговарају са људима и да из тога извлаче, на многе начине, неку поуку, и он је из тог свог богатог искуства које је имао, скупљао по читавом свету, бисере расуте, и то преносио другима“, рекао је епископ далматински Никодим.

Заоставштину Милутина Дедића чини више хиљада цртежа и портрета, стотине слика мора и Хиландара, предмети сакупљени широм света и десетине хиљада страница дневника који су настајали током седам деценија стваралаштва.

Чува се у Дому легата „Адлигат“, као културно-историјски траг који ће стручњаци и јавност у годинама и деценијама које следе, тек откривати.

„Издвојићу занимљивост да је изложба претежно сачињена од блокова који су цртани на лицу места, ту где је Милутин ишао, и инспирисао се тим пределима и мотивима“, каже Лука Дедић, син Милутина Дедића и аутор изложбе.

„Оно што је мене фасцинирало код њега и пре него што смо почели да сарађујемо је глас. Он је имао глас у коме се види једна патина искусног човека и једна осећајност коју имају само уметници”, изјавио је Радоман Кањевац, главни и одговорни уредник Радио Београда 2.

Записи с предумишљајем могу се и слушати на подкасту Радио Београда 2, а изложба Милутина Дедића биће отворена до 10. новембра.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво