Битеф као први или ко зна који сусрет с позориштем

Редитељ Боро Драшковић, везан јаким уметничким нитима за Битеф - још од оснивања, свечано вечерас отвара његово 57. издање, у Југословенском драмском позоришту.

После синоћњег загревања са прологом Фестивала, вечерас, на сцени „Šaušpilhaus Bohum“ из Немачке и представа ''Деца сунца'' Максима Горког у режији Матеје Колежник. И док је Горки писао о радничким демонстрацијама 1905. године, словеначка редитељка смешта представу у шездесете године 20. века. У граду, наредних седам дана нове позоришне тенденције.

„Од плесног театра, преко физичког, драмског театра или представу која је победник Бијенала у Венецији, нешто што припада оперском жанру. Све то данас је под кишобраном нечега што зовемо извођачке уметности. То је позориште данас“, рекао је Никита Миливојевић, уметнички директор и селектор Битефа.

У главном такмичарском програму је девет представа, европских али стижу и уметници пореклом из Буркине Фасо. Сви се баве побуном, отпором, непристајањем на страх али и еколошку пропаст. Овогодишњи слоган ''Снаго, не пристај да будеш нечија'' стих је песникиње Радмиле Петровић.

„Морам да кажем да ми је част да мој стих буде званични слоган једног оваквог реномираног фестивала са дугом традицијом. Сигурна сам да би моје литерарне бабе биле поносне, а ту имамо и класни одмак, јер жена која је то изговорила никада није била у позоришту“, рекла је Радмила Петровић, песникиња.

Битеф као први или ко зна који сусрет с позориштем, добра је прилика да се осети да границе не постоје. Јер, све је данас позориште.

 

 

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије