Читај ми!

Књига Давора Џалта посвећена Станиславу Хочевару

Станислав Хочевар провео је више од две деценије као београдски надбискуп. Пензионисан је крајем прошле године. У клубу РТС-а представљена је књига Давора Џалта посвећена Хочевару. Објављена је у издању Издавачке куће Зорана Стојановића уз благослов папе Фрање и патријарха Порфирија.

Човек дијалога и отворености, тако бившег београдског надбискупа описују сарадници и пријатељи који су о њему сведочили у књизи.

„Оно што ме стварно изненадило да сам у читавој Србији, без разлика којој цркви припадају, свуда јако и лепо прихватали. Ја сам то осећао као посебан дар и то у мени буди један посебан дуг захвалности, молитве и праћења свих становника Србије у будућности“, рекао је Станислав Хочевар, бивши београдски надбискуп .

Службу је преузео 2001. године и на изазове времена одговарао позивањем на сарадњу.

„Он је многим својим делатностима на најразличитијим плановима, кроз сусрете са политичким лидерима са верским представницима широм света заправо промовисао мир и дао допринос српском друштву, а не само животу католичке заједнице у Србији", рекао је Давор Џалто, приређивач књиге.

„Трудио се да римокатоличка црква овде не буде страно тело већ да буде схваћена и укорењена као такође хришћанска црква која има ту у Србији своје место већ одавно и мислим да је понајвише учинио на том плану“, рекао је проф. др Дарко Танасковић, исламолог, филолог оријенталиста.

Понајмање је себе сматрао странцем, а с поносом је прихватио и наш пасош и орден српске заставе првог степена. Сада се вратио у родну Словенију, како каже, материјално ослобођен и духовно обогаћен.

субота, 02. децембар 2023.
10° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке