Читај ми!

Прилика за упознавање различитости – обележен Европски дан језика

У оквиру обележавања Европског дана језика, Министарство за европске интеграције је у Палати Србије отворило „Регионалну конференцију о припреми националне верзије правних тековина ЕУ", коју заједнички организује са Регионалном школом за јавну управу (ReSPA), а затим је на Тргу Републике са Дечијим културним центром Београда организовало манифестацију за најмлађе који су имали прилику да се упознају са европским језицима и културом.

Заменица шефа мисије Савета Европе Надиа Ћук отворила је манифестацију "Европски дан језика" на Тргу Републике и истакла да су језичке разноликости услов међукутлурне комуникације. „Задовољство ми је да отворим Европски дан језика који прослављамо сваке године 26. септембра и то од 2001. године заједно са Европском комисијом. Језичка разноликост је наше културно наслеђе, она нам помаже да ценимо све различитости и да разумемо да је различитост наша снага", рекла је Ћук.

Додала је да је 700 милиона Европљана широм Европе у 46 држава чланица Савета Европе подстакнуто да учи различите језике без обзира на године. „Ми у Савету Европе чврсто верујемо да је језичка разноликост оруђе којим се може постићи веће међукултурно разумевање и да је кључни елемент у нашем богатом културном наслеђу", рекла је Ћук.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији је поводм Европског дана језика подсетила да се у Европи говори 280 различитих језика и да су 24 језика званични језици Европске уније.

„Желим да поздравим амбасаду Португала која је деци обезбедила велики број пиштаљки и тиме додатно допринела данашњој атмосфери", рекла је Халачева.

Секретарка за културу Градске управе града Београда Наташа Михаиловић истакла је да је језик чаробан алат који нам омогућава не само разговор, већ и изражавање својих мисли и осећања и да се на тај начин спајамо са људима из различитих крајева света. „Деца су будућност и научити различите језике је корак ка бољем разумевању и сарадњи у глобалном друштву, а кроз ово искуство развијате вештине које ће вам помоћи у будућем путовању кроз живот. Језик је мост који спаја људе, а ви сте будући мостоградитељи спремни да градите везе широм света", рекла је Михаиловићева.

Манифестацију Европски дан језика, који се прославља од 2001. године у свим државама Европе, организовали су Министарство за европске интеграције и Дечји културни центар Београд, у сарадњи са Делегацијом ЕУ, Саветом Европе, кластером  EUNIC, Деском Kреативна Европа и Градском управом града Београда.

Најмлађи посетиоци имали су прилику да се на штандовима државних институција, амбасада и културних центара упознају са културама и језицима разних европских земаља, али и да учествују у наградном квизу и уживају у посластицама. Осим програма на штандовима, квизова, кратких лекција језика и предавања о различитим културама, присутни су имали приликеу да уживају и у забавном програму и наступу Хора Дечјег културног центра Београд, наступу и часу плеса Београдског играчког центра и перформансима које су припремили ученици београдских школа.

На штанду Дечјег културног центра Београд, који деценијама организује Међународни сусрет деце Европе „Радост Европе", најмлађи посетиоци имали су прилику да се упознају са појмовима из „Речника пријатељства" које је поводом оснивања манифестације „Радост Европе" осмислио Душко Радовић, да учествују у игри меморије и да играјући се са осликаним коцкама у простору слажу фотографије европских градова.

Публика је имала прилику да види и презентацију графичке радионице – ручно израђене обележиваче за књиге као и отиске рађене класичним графичким техникама.

четвртак, 24. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи