Читај ми!

„Читање боја" у Етнографском музеју поводом годишњице те институције

Етнографски музеј прославља 122. рођендан, изложбом која се гледа кроз наочаре и бави се визуелном перцепцијом и симболиком боја.

Савремена литература о бојама, као и увид и анализа богате колекције природно бојених узорака предива Етнографског музеја у Београду, били су подстицај за истраживање и реализацију поставке Читање боја.

Изложена су 63 предмета, већином из 19. века, са територије целе Србије. У фокусу - боја на текстилу.

„Гледали смо да испратимо њен развој кроз историју, кроз развој бојаџилука, кроз развој сировина на тржишту, али овде, на изложби главни акенат је боја на текстилу са освртом на културну историју боја", рекла је Марина Цветковић, ауторка изложбе.

Изложени предмети су бојени природним путем и на основу доминантне боје, подељени у сегменте: црвена, плава, црна, жута, зелена и њихове сродне боје. Прва с којом се пубулика сусреће је црвена - боја према којој се мењао културолошки приступ кроз историју.

„Од обожаване боје, она је у средњем веку боја ђавола, боја пакла, није пожељна, да би у 19. и 20. веку већ постала симбол слободе после Буржоаске револуције и њу као такву преузима комунизам и она постаје боја идеологије", додала је Цветковићева.

Публика изложбу може да гледа и кроз наочаре и да интезивније доживи боје. Изложба Читање боја биће отворена до марта следеће године.

недеља, 03. децембар 2023.
2° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке