Читај ми!

Филм као уметност, а не као роба – порука са отварања фестивала филмске режије Лајф

Уручењем награде „Живојин Жика Павловић" редитељу Миши Радивојевићу отворен је 16. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије Лајф.

Осам филмова из региона у такмичарског програму, осам ауторских филмова у селекцији „Дивљи филм”, студентски филмови, конференција редитеља, радионице, изложбе књижевне вечери... Укратко, то је садржај овогодишњег фестивала Лајф.

Али, Лајф је за Лесковчане много више од фестивала, са Лајфом и за лајф се овде живи.

„Лајф је бренд Лесковца, нешто на шта смо нешто нарочито поносни, нешто чиме ми себе уписујемо великим сновима на мапи културних дешавања Србије”, рекла је Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра.

Посебан значај Лајфу даје награда фестиавала који носи име култног редитеља Живојина Жике Павловића. Ове године гран при за афирмацију филмске уметности из региона у свету добио је прослављени српски редитељ Миша Радивојевић.

„Добити награду Живојин Павловић представља једну тешку обавезу. То је као нека врста кредита који треба отплатити и та награда ме доводи у ситуацију да морам да направим још неки филм”, изјавио је Радивојевић.

Чланови жирија су угледни филмски редитељи и глумци из региона али и света.

Публици у Лесковцу се из Аустралије обратила Грета Скаки која је председница жирија у категорији „Дивљи филм”, који одлучити ко ће добити награду „Душан Макавејев” а Фестивал је званично отворио словеначки редитељ Дамјан Козоле, председник жирија Главног такмичарског програма.

„Велика ми је част одговорност да ћемо за пет, шест, седам дана прогласити најбоље филмове у региону… Што се мене тиче, Фестивал је отворен”, рекао је Козоле.

Лесковачки интернационални фестивал филмске режије траје до 19. септембра. Филм се третира као уметност, као ауторско дело, а не као производ као маркетинг, као роба. Зато су фестивали као што је Лајф важни.

Иначе вештачка интелегенција ће преузети све. Борба је тек почела, а за победу филмске уметности потребна је истина и храброст. То је порука коју је својим филмовима и деломслао Жика Павловић.

среда, 06. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара