Читај ми!

Више изабраних, и већи број жена – планови за избор у чланство САНУ

У Српској академији наука и уметности представљене су активности и програми до краја године и представљени планови о припремама за избор у чланство САНУ наредне године.

У галеријском простору Академије биће представљена изабрана дела из ликовне збирке Народне библиотеке Србије и одржана изложба посвећена хемичару и академику Сими Лозанићу. Биће организовани научни скупови поводом сто година од рођења академика Николе Хајдина и Ивана Антића, 125 година од рођења Илије Ђуричића, Сретена Стојановића, и иностраног члана Хенрија Мура.

До краја године настављају се програми о актуелним питањима савременог доба.

„До краја године да имамо 24 научна скупа, свечане академије, округлих столова, да се настављају оне активности које су и до сада биле присутне и актуелне и којима покушавамо да одговоримо на нека актуелна питања као што је цилклус предавања о вештачкој интелигенцији где ће уз један скуп и округли сто бити још укупно осам предавања експерата из те области којима ето Академија покушава да допринесе, да се дају одговори на питања како са том вештачком интелигенцијом да изађемо на крај, како да је контролишемо и како да уопште читаву ту ствар, да кажем, посматрамо", изјавио је академик Зоран Кнежевић, председник САНУ.

Предстојећи период посвећен је и припремама за избор нових чланова у новембру наредне године, а он би могао решити неколико проблема. Највећи је опадање броја чланова, знатно је више академика у одељењима природних наука и медицине него у друштвеним и хуманистичким наукама али и уметности. Због малог броја чланова рад неких одељења доводи се у питање.

„Укупан број чланова Академије постепено опада, и ми у овом тренутку имамо мање од два члана Академије на сто хиљада становника. То је знатно мање него у осталим земљама у региону где је тај број чланова њиихових Академија националних у односу на број становника знатно већи него код нас. Требало би на следећим изборима настојати да се прими нешто већи број чланова нових, дописних чланова, како би смо тај тренд опадања броја чланова Академије зауставили. И коначно, мада не и најмање важно, било би добро да у Академију примимо већи број жена, јер број жена које сада имамо у Академији онај проценат је заиста мали и не видим разлога да то тако и остане", додаје академик Кнежевић.

Председник Академије рекао је да ће на Скупштини САНУ петог октобра бити предложене мале промене Статута са циљем да се унапреди изборни процес.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара