Читај ми!

„Злакуса 2023“ – 27. Међународна колонија керамике

У Ужицу је почела 27. Међународна колонија керамике „Злакуса". Прошле године је уместо колоније одржана ретроспективна изложба, а ово је повратак уметника у простор старе касарне где стварају у специфичној техници која је пре три године стављена на Унескову листу светске културне баштине.

Грнчарски точак, мешавина глине и калцита и специфична злакушка техника, било да им је потпуно нова или већ позната, прави су изазови за уметнике.

„Пустила сам ове године да ме глина води неким својим путем, тако да отприлике успут решавам како ће да изгледа финалан рад“, каже Ана Лазић, учесница колоније.

„Ја сам завршио средњу уметничку школу овде у Ужицу на смеру грнчар и ту сам се сусрео први пут са овом традиционалном техником. Ове године сам први пут званично учесник ове колоније“, наводи Стефан Тодоровић.

„Ту технику сам научила у Ужицу, граду Ужицу, јуче. Наша организаторка Софија ми је показала нову технику и научила сам ту нову технику која је стара античка техника, која је под Унесковом заштитом. Радим њом, за мене је нешто ново“, напомиње Анифе Мустафа из Бугарске.

На овогодишњој колониј је девет уметника из Србије, Бугарске и Канаде.

„Презадовољни су. Одмах су се заинтересовали. Глина је јако добра, кажу пластична, јако брзо се ради. Тако да види се да су много брзо напредовали. По пропозицијама, имају колико треба да направе предмета и мислим да ће свако од њих направити више“, истиче Софија Бунарџић, академски сликар-керамичар, ауторка пројекта „Керамика Злакуса".

Дела са овогодишње колоније после сушења и печења на отвореној ватри придужиће се богатој колекцији с предходних, смештених по привременим депоима, а од следеће године, како се најављује, и у Музеју керамике.

понедељак, 03. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије